ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μελέτη συνδέει το κόκκινο κρέας με καρδιοπάθειες και πρόωρο θάνατο

12 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Μία νέα μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Northwestern University, συστήνει δραματική μείωση στην πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (πχ λουκάνικα) αν θέλουμε να αποφύγουμε καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο εξ αυτών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Norrina Allen, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και επικεφαλής ερευνήτρια, εξηγεί ότι οι δύο μερίδες κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αιγοπρόβατα, κουνέλι, κυνήγι κλπ) και επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά, λουκάνικα, κονσέρβες) αυξάνει από 3% ως 7% την πιθανότητα να αναπτύξουμε καρδιαγγειακά προβλήματα. "Κι είναι ίσως ένα μικρό ποσοστό αυτό, αλλά αξίζει να προσέχουμε έστω και για αυτό. Άλλωστε το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο έχουν συνδεθεί από άλλες μελέτες και με κάποια είδη καρκίνου", τονίζει.

Η καθηγήτρια Allen, που έκανε τη δημοσίευση στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, εξηγεί μάλιστα ότι αντί να "αγαπάμε" τόσο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μπορούμε να βάλουμε σε εβδομαδιαία βάση στο τραπέζι μας τα ψάρια, τα θαλασσινά και το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα (που είναι λευκά κρέατα) και να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε μία με δύο φορές το μήνα.

Αυτά όλα ισχύουν βέβαια μόνο για τους ενήλικες καθώς τα παιδιά σε ανάπτυξη έχουν ανάγκη από τις πρωτεΐνες υψηλής διατροφής αξίας και τον σίδηρο του κόκκινου κρέατος. Αλλά και σε αυτά, η χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο φορές την εβδομάδα και να τα κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από αλλαντικά και λουκάνικα.


Σχετικά Άρθρα