ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύθος ή αλήθεια ότι το γάλα βλάπτει τον προστάτη αδένα;

13 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Οι άνδρες που πίνουν πολύ γάλα ίσως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν πίνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού γάλα κάθε μέρα, οι άνδρες που έπιναν περίπου 1 + ¾ φλιτζάνι γάλα καθημερινά είχαν περίπου 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, έδειξε η νέα μελέτη.

Επιπλέον, είχαν περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που απέφυγαν εντελώς τα γαλακτοκομικά. Η νέα μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να καταλήξει στον τρόπο, ή ακόμα στο αν, η κατανάλωση γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, αλλά οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που τους ωθούν σε αυτά τα συμπεράσματα...

«Ο αυξητικός παράγοντας-1 που μοιάζει με ινσουλίνη είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και του μαστού και αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει το επίπεδο αυτής της ορμόνης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Gary Fraser, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loma Linda και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Καλιφόρνια.

Ο καρκίνος του προστάτη χρειάζεται ορμόνες για να αναπτυχθεί, ενώ υπάρχουν και άλλες ορμόνες που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα, είπε. Ο Fraser και οι συνεργάτες του έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν παρόμοια ευρήματα που συνδέουν τα γαλακτοκομικά με τον καρκίνο του μαστού.

«Αυτό το θέμα χρειάζεται λίγη περισσότερη σαφήνεια προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αιτιολογική σύνδεση» δήλωσε.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 28.700 άνδρες σχετικά με τη διατροφή τους. Σε λίγους άνδρες ζητήθηκε επίσης να ανακαλέσουν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Κανένας από τους άνδρες δεν είχε καρκίνο του προστάτη όταν ξεκίνησε η μελέτη, αλλά 1.254 άνδρες εμφάνισαν μετά από περίπου 8 χρόνια παρακολούθησης. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο για τον έλεγχο άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του προστάτη, της φυλής και της ηλικίας.

Η κατανάλωση γάλακτος αύξησε τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της πιο επιθετικής του μορφής. Η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη συνδέθηκε άμεσα με το γάλα χαμηλών ή κανονικών λιπαρών, όχι όμως με το γιαούρτι ή το τυρί, και αυτή η αύξηση σημειώθηκε μετά από κατανάλωση περίπου 2/3 ενός φλιτζανιού γάλα καθημερινά, επεσήμανε ο Fraser.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τον καρκίνο του προστάτη είναι να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, να ασκείστε τακτικά και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με πέντε έως εννέα μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Τα υπόλοιπα μένει να επιβεβαιωθούν από περισσότερες μελέτες.


Σχετικά Άρθρα