ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί το άγριο μαρούλι να ανακουφίσει τον πόνο;

20 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Εδώ και αιώνες, το άγριο μαρούλι αξιοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και για τα ηρεμιστικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά του. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη έρευνας για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φυτού και η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις.

Το άγριο μαρούλι, με το επιστημονικό όνομα Lactuca virosa, είναι ένας τύπος μαρουλιού που ανήκει στην οικογένεια φυτών Asteraceae. Το γένος Lactuca L. περιλαμβάνει πολλά είδη μαρουλιού, συμπεριλαμβανομένης της κοινής βρώσιμης ποικιλίας Lactuca sativa.

Καλλιεργούμενο στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική, το άγριο μαρούλι μπορεί να φτάσει τα 150 εκατοστά ύψος και είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται κάθε 2 χρόνια. Στα λατινικά, Lactuca σημαίνει γαλακτώδες εκχύλισμα και virosa σημαίνει τοξικό. Οι άνθρωποι μερικές φορές αποκαλούν το άγριο μαρούλι "μαρούλι οπίου" ή Launaea taraxacifolia.

Σύμφωνα με μια παλαιότερη ανασκόπηση, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μαρούλι για τα ευεργετικά του αποτελέσματα για αιώνες, και αρκετές χώρες αξιοποιούσαν άγριο μαρούλι σε φαρμακοποιίες μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Η ανασκόπηση εξηγεί ότι το γαλακτικό υγρό των άγριων μαρουλιών, περιέχει πικρές σεσκιτερπενικές λακτόνες- ενώσεις σε φυτικά εκχυλίσματα - που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνες για τις φυτικές τους ιδιότητες. Το σεσκιτερπένιο που έχουν μελετήσει περισσότερο οι ερευνητές είναι η λακτουκίνη, η οποία απαντάται επίσης στο κοινό μαρούλι και το ραδίκι.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, οι ψυχαγωγικοί χρήστες ανέφεραν παρόμοιο ναρκωτικό-ευφορικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, μελέτες σε ποντίκια επιβεβαίωσαν τις αναλγητικές και ηρεμιστικές επιδράσεις του άγριου μαρουλιού.

Μια ανασκόπηση του 2015 σημειώνει ότι οι άνθρωποι ιστορικά θεωρούσαν τα είδη lactuca ως μεθυστικά και αναλγητικά φυτά παρόμοια με το όπιο. Το μαρούλι είχε ασθενέστερη επίδραση από το όπιο αλλά με λιγότερες παρενέργειες.

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη πρόσφατων μελετών για την υποστήριξη αυτών των παραδοσιακών ισχυρισμών.

Τέλος, λόγω των πιθανών αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων, ορισμένοι λιανοπωλητές υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να εμπορεύονται άγριο μαρούλι ως συμπλήρωμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κατά τη χρήση άγριου μαρουλιού για πόνο.



Σχετικά Άρθρα