ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρή μείωση των ημερήσιων θερμίδων είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία

17 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, μπορεί να συμβάλει στο "χτίσιμο" των μυών και στη γενικότερη βελτίωση της υγείας, σύμφωνα με ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και τους συναδέλφους τους. Η μείωση των θερμίδων χωρίς να στερείτε από τον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, γνωστή ως περιορισμός θερμίδων, είναι γνωστό ότι καθυστερεί την εξέλιξη των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία σε ζώα. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Aging Cell, υποδηλώνει ότι οι ίδιοι βιολογικοί μηχανισμοί μπορεί να ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από συμμετέχοντες στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της μείωσης της πρόσληψης θερμίδων (CALERIE), μια μελέτη που υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA) που εξέτασε εάν ο μέτριος περιορισμός θερμίδων, επιφέρει τα ίδια οφέλη για την υγεία που παρατηρήθηκαν σε μελέτες σε ζώα. Διαπίστωσαν ότι, κατά τη διάρκεια μιας διετίας, ο στόχος για τους συμμετέχοντες ήταν να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη κατά 25%, αλλά το μέγιστο ποσοστό που μπόρεσε να φτάσει η ομάδα ήταν μείωση 12%. Ακόμα κι έτσι, αυτή η μικρή μείωση των θερμίδων ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τις περισσότερες από τις βιολογικές οδούς που είναι σημαντικές για την υγιή γήρανση.

«Μια μείωση κατά 12% στην πρόσληψη θερμίδων είναι πολύ μέτρια», δήλωσε ο συγγραφέας και επιστημονικός διευθυντής της NIA Luigi Ferrucci, MD, Ph.D. «Αυτό το είδος μικρής μείωσης στην πρόσληψη θερμίδων είναι εφικτό και μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία σας».

Περαιτέρω ανάλυση βοήθησε τους επιστήμονες να καθορίσουν ποια γονίδια επηρεάστηκαν από τον περιορισμό των θερμίδων, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα παρήγαγαν περισσότερο ή λιγότερο mRNA. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων, επηρέαζε τις ίδιες γονιδιακές οδούς στους ανθρώπους όπως και στα ποντίκια και στα πρωτεύοντα θηλαστικά πλην του ανθρώπου. Για παράδειγμα, μια χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη επωφελεί τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό και μειώνει τα φλεγμονώδη γονίδια που οδηγούν σε χαμηλότερη φλεγμονή.

«Δεδομένου ότι η φλεγμονή και η γήρανση συνδέονται στενά, ο περιορισμός των θερμίδων αντιπροσωπεύει μια ισχυρή προσέγγιση για την πρόληψη της προφλεγμονώδους κατάστασης που εμφανίζεται από πολλούς ηλικιωμένους», είπε ο Ferrucci.

Σχετικά Άρθρα