Μελέτη συνδέει την κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας
24 Ιουνίου 2025, 10:00

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η καφεΐνη δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία αλλά η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Μάλιστα, σε νέα μελέτη, οι ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts ανακάλυψαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας με την ποσότητα των γλυκαντικών και των κορεσμένων λιπαρών που προσθέτουμε στο αγαπημένο μας ρόφημα.
Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο μαύρος καφές και ο καφές με χαμηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκαν με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Δεδομένου ότι «σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες αναφέρουν ότι πίνουν τουλάχιστον 1 φλιτζάνι την ημέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία», δήλωσε ο Fang Fang Zhang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Friedman. «Τα οφέλη του καφέ για την υγεία μπορεί να αποδίδονται στις βιοδραστικές του ενώσεις, αλλά τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα οφέλη».
Η μελέτη περιελάμβανε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 46.000 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω που ανέφεραν όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα που είχαν καταναλώσει εντός 24 ωρών την 1η μέρα. Η κατανάλωση καφέ κατηγοριοποιήθηκε με βάση τον τύπο (με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη), την ποσότητα ζάχαρης και την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Η κατανάλωση τουλάχιστον 1 φλιτζανιού την ημέρα συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Με 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, το ποσοστό άγγιξε το 17%. Η κατανάλωση παραπάνω από 3 φλιτζανιών την ημέρα δεν συσχετίστηκε με πρόσθετες μειώσεις και η σύνδεση μεταξύ του καφέ και του μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα δεν ήταν τόσο ισχυρή στους συμμετέχοντες έπιναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα. Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας από καρκίνο.
«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς τα πρόσθετα [συστατικά] του καφέ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας και η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που συγκεκριμενοποιεί την ποσότητα γλυκαντικού και κορεσμένων λιπαρών που προστίθενται», δήλωσε η συγγραφέας Bingjie Zhou. «Τα αποτελέσματά μας ευθυγραμμίζονται με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, οι οποίες συνιστούν τον περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών».
Tags: Καφεΐνη, Καφές, Καφές και υγεία