ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφικά προγράμματα καθυστερούν την ανάπτυξη άνοιας και καρδιακών παθήσεων

12 September 2025, 09:00

images

Μία υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες, ενώ οι φλεγμονώδεις δίαιτες την επιταχύνουν, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει μια νέα μελέτη του Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο Nature AgingΕιδικότερα, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς 4 διαφορετικές δίαιτες επηρεάζουν τη ανάπτυξη πολλαπλών χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες. 

Οι δίαιτες ήταν οι εξής: 

-MIND (Παρέμβαση για την Καθυστέρηση του Νευροεκφυλισμού) : Μια δίαιτα σχεδιασμένη για την υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

-AHEI (Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής ): Μια δίαιτα που στοχεύει στην τήρηση των διατροφικών οδηγιών που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων γενικά.

-Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή (AMED ): Μια τροποποιημένη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής προσαρμοσμένη στις δυτικές διατροφικές συνήθειες.

-EDII (Εμπειρικός Δείκτης Φλεγμονώδους Διατροφής) : Ένας δείκτης που εκτιμά τους κινδύνους φλεγμονής μιας δίαιτας.

Τρεις από τις δίαιτες που μελετήθηκαν θεωρούνταν υγιεινές και συμπεριλάμβαναν την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ακόρεστων λιπαρών και μειωμένες ποσότητες γλυκών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και βουτύρου/μαργαρίνης. Η 4η δίαιτα, ωστόσο, ήταν προφλεγμονώδης και περιελάμβανε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών και αναψυκτικών. 

Πάνω από 2.400 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Σουηδία παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν υγιεινή διατροφή είχαν βραδύτερη ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Αυτό ίσχυε για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την άνοια, αλλά όχι για ασθένειες που σχετίζονται με τους μύες και τα οστά. Όσοι ακολούθησαν την προφλεγμονώδη δίαιτα, από την άλλη πλευρά, αύξησαν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην επίδραση της ανάπτυξης πολυνοσηρότητας σε ηλικιωμένους πληθυσμούς», λέει ο συγγραφέας Adrián Carballo-Casla, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Γήρανσης, Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας, Karolinska Institutet.

Το επόμενο βήμα στην έρευνά τους είναι να εντοπίσουν τις διατροφικές συστάσεις που μπορεί να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μακροζωία και τις ομάδες ηλικιωμένων που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από αυτές, με βάση την ηλικία, το φύλο, το ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο και τις χρόνιες παθήσεις τους.

Σχετικά Άρθρα