ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τα πάντα για τις δίαιτες DNA

23 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Η ιδέα ότι μία δίαιτα ταιριάζει σε όλους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός και κάθε άτομο μοναδικό. Πολλοί είναι οι ερευνητές που έχουν διερευνήσει το DNA και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μία δίαιτα από κάθε γονίδιο του σώματός μας για να αποκτήσει ο καθένας από εμάς μια εξατομικευμένη και κατάλληλη διατροφή που θα ανταποκρίνεται στις ξεχωριστές ανάγκες μας.

Μία δίαιτα DNA προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε ότι αφορά τη διατροφή, καθώς παρέχει μια δίαιτα που βασίζεται αποκλειστικά στο DNA ενός ατόμου.

Ειδικότερα, οι δίαιτες DNA δημιουργούνται από εταιρείες με βάση την ερμηνεία τους για το πώς έως και 100 πτυχές της αλληλουχίας DNA επηρεάζουν την υγεία κάποιου και την ευαισθησία του σε ασθένειες. Αντί, δηλαδή, να προτείνουν μία κοινή δίαιτα για έναν πληθυσμό, κάνουν συστάσεις με βάση το ποια θα ήταν η βέλτιστη δίαιτα, δεδομένης της σύνθεσης του DNA ενός πελάτη.

Αν και οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι καμία δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα, παραμένει δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτά τα προγράμματα διατροφής ενδείκνυνται. Η δίαιτα DNA αποτυγχάνει να λάβει υπόψη κινδύνους, όπως η παχυσαρκία και η ανορεξία και δεν βασίζεται σε μια πλήρη κλινική εικόνα των διατροφικών αναγκών του ατόμου, των υπαρχουσών συνθηκών υγείας και των φαρμάκων.

Επιπλέον, η εξάλειψη μιας ομάδας τροφών από τη διατροφή κάποιου, μπορεί να είναι επικίνδυνη και υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένες δίαιτες εμπεριέχουν αυτές τις συστάσεις. Επομένως, η διατήρηση μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής και η αποφυγή αφαίρεσης μιας ομάδας τροφίμων από τη διατροφή, είναι απαραίτητη για να παραμείνετε υγιείς.

Είναι σημαντικό ότι τα γονίδια είναι υπεύθυνα για μόλις το 5% έως 10% των ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Κατά συνέπεια, οι δίαιτες που βασίζονται στο DNA, είναι απίθανο να προσφέρουν την εξατομίκευση που υποστηρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντα να συμβουλεύεστε ένα διαιτολόγο ή τις συμβουλές γιατρών όταν σκέφτεστε να αλλάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής, ιδιαίτερα εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση.


Σχετικά Άρθρα