ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λαχανικά με πρωτεΐνες; Κι όμως υπάρχουν!

18 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι πρωτεΐνες περιέχονται μόνο στο κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Και σε ένα βαθμό έχουμε δίκιο καθώς από αυτές τις τροφές λαμβάνουμε την πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Αλλά πρωτεΐνη περιέχουν και τα όσπρια και κάποια λαχανικά...

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, κάποια είδη λάχανου, τα σπαράγγια και το μπρόκολο είναι μερικά από τα λαχανικά αυτά, που αν δεν τρώμε κρέας από προτίμηση ή νηστεία, πρέπει να τα έχουμε καθημερινά στο πιάτο μας σε ποσότητα και ποικιλία.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα τα οποία με διαφορετικούς συνδυασμούς θα δώσουν τις χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες. Τα 9 από τα 20 αμινοξέα ονομάζονται απαραίτητα, διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα πάρει από τα τρόφιμα. Οι πρωτεΐνες από λαχανικά δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα ή τα περιέχουν σε μικρή αναλογία και αυτός είναι ο λόγος που ονομάζονται χαμηλής βιολογικής αξίας.

Παρόλα αυτά, αν τα καταναλώνουμε σε ποσότητα και ποικιλία και τα συνδυάζουμε με όσπρια , τότε μας δίνουν όσα χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την υγεία μας.

Όσοι κάνουν πρωτεϊνική δίαιτα με ζωικά αξίζει να γνωρίζουν:

Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μας δίνει κορεσμένο λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη LDL χοληστερόλη. Η υπερβολικά πολύ πρωτεΐνη απεκκρίνεται από τους νεφρούς, και ίσως τους επιβαρύνει αν ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. κάποιος την διατροφή αυτή.

Nutrition

Σχετικά Άρθρα