ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και εμφάνιση φλεγμονής: Συνδέονται ή όχι;

30 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου (CVD), και ο αντίκτυπος της διατροφής στη φλεγμονή, είναι ένας τομέας αυξανόμενου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, οι συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος συχνά βασίζονται, εν μέρει, σε παλιές μελέτες που υποδηλώνουν ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής, ωστόσο πιο πρόσφατες μελέτες δεν το έχουν υποστηρίξει.

«Ο ρόλος της διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, στις φλεγμονές και τον κίνδυνο ασθενειών δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συστάσεις για τη δημόσια υγεία που δεν βασίζονται σε ισχυρά στοιχεία», δήλωσε η Δρ Alexis Wood, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Διατροφής στο Ερευνητικό Κέντρο Παιδικής Διατροφής USDA/ARS στο Baylor College of Medicine και στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας.

Η Wood και η ομάδα της ανέλυσαν συγχρονικά δεδομένα από περίπου 4.000 ηλικιωμένους που συμμετείχαν στην Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης (MESA) και δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Μετά την προσαρμογή στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη μη επεξεργασμένου και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί) δεν συσχετίστηκε άμεσα με δείκτες φλεγμονής, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σωματικό βάρος, όχι το κόκκινο κρέας, μπορεί να είναι το κλειδί αυτής της υπόθεσης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), του κύριου δείκτη κινδύνου φλεγμονής της χρόνιας νόσου.

«Η ανάλυσή μας δεν υποστηρίζει προηγούμενες ερευνητικές ενώσεις παρατήρησης που συνδέουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και τη φλεγμονή», δήλωσε η Wood.

Ωστόσο, επειδή οι μελέτες παρατήρησης δεν μπορούν να υποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα, απαιτούνται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs).

«Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να μπορέσουμε να κάνουμε συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για τη μείωση της φλεγμονής, εάν θέλουμε να βασίσουμε τις διατροφικές συστάσεις στα πλέον ενημερωμένα στοιχεία», είπε η Wood. 

«Το κόκκινο κρέας είναι δημοφιλές, προσιτό και εύγευστο - και η θέση του στη διατροφή μας έχει βαθιές πολιτισμικές ρίζες. Δεδομένου αυτού, οι συστάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρά επιστημονικά στοιχεία, τα οποία δεν υπάρχουν ακόμη».

Σχετικά Άρθρα