ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλός ο καφές αλλά όχι και ...φάρμακο

28 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Ο καφές έχει αποδειχτεί πολύ ωφέλιμος για την υγεία αλλά δεν πρέπει να τον καταναλώνουμε ως μέσο πρόληψης αλλά μόνο για ευχαρίστηση. Αυτό αναφέρει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

«Οι επιδράσεις της κατανάλωσης καφεΐνης στην υγεία είναι σημαντικές, επειδή είναι λίγοι οι υπόλοιποι διατροφικοί παράγοντες με τους οποίους οι άνθρωποι έρχονται τόσο συχνά σε επαφή», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Δρ Rob van Dam.

Έτσι, τα νέα είναι καλά για όσους αγαπούν τον καφέ, καθώς δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας ενώ αντίθετα συνδέεται με λιγότερες πιθανότητες για διάφορες παθήσεις. Συγκεκριμένα, οι μέτριες δόσεις καφεΐνης θεωρούνται γενικά ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, την διαφορά κάνει η μέτρια κατανάλωση, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή να δημιουργήσει νευρικότητα.

«Η ποσότητα της καφεΐνης που οδηγεί σε δυσάρεστες παρενέργειες ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο», τονίζει ο Δρ van Dam, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, συστήνοντας στους ανθρώπους να προσέχουν αν η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο τους ή αν οδηγεί σε νευρικότητα και άγχος. «Αν συμβαίνει αυτό, μπορούν να προσαρμόσουν τα επίπεδα ή τον χρόνο πρόσληψης μέσα στην ημέρα», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η Νόσος Πάρκινσον, ηπατικές νόσοι και χολολιθίαση, υποστηρίζει η μελέτη, χωρίς πάντως να αποδεικνύεται ότι η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για αυτό τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Σχετικά Άρθρα