ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ίδιος ρυθμός ανάπτυξης στα παιδιά είτε είναι χορτοφάγα είτε κρεατοφάγα- Αλλά ...

04 Μαΐου 2022, 10:00

images

Εάν αναρωτιέστε εάν είναι κατάλληλη για το παιδί σας μια χορτοφαγική διατροφή, νέα μελέτη προσφέρει ορισμένους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή και τα παιδιά που έτρωγαν κρέας ήταν στο ίδιο σχεδόν επίπεδο, όσον αφορά την ανάπτυξη και το ύψος αλλά τα χορτοφάγα παιδιά είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι λιποβαρή, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 9.000 παιδιά που ήταν μεταξύ 6 μηνών και 8 ετών και είχαν συμμετάσχει στο TARGet Kids Cohort  μεταξύ 2008 και 2019. Το TARGet Kids είναι ένα ερευνητικό δίκτυο που βασίζεται στην πρακτική της πρωτοβάθμιας φροντίδας και μια μελέτη κοόρτης στο Τορόντο. Λεπτομέρειες σχετικά με τις δίαιτες που ακολουθούσαν αυτά τα παιδιά αναφέρθηκαν από τους γονείς τους, οι οποίοι απάντησαν εάν τα παιδιά τους ήταν χορτοφάγα (ή vegans) ή μη.

Στην αρχή της μελέτης, 248 παιδιά (συμπεριλαμβανομένων 25 vegans) ήταν χορτοφάγα και 338 ακόμη παιδιά είχαν γίνει χορτοφάγα λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για σχεδόν τρία χρόνια κατά μέσο όρο. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χορτοφάγων και των μη χορτοφάγων παιδιών όσον αφορά τον τυπικό ΔΜΣ, το ύψος, τα επίπεδα φεριτίνης και τα επίπεδα βιταμίνης D.

Ωστόσο, τα χορτοφάγα παιδιά είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι λιποβαρή από τα μη χορτοφάγα παιδιά.

Μελέτες σε μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης και πληροφορίες σχετικά με τα κίνητρα για χορτοφαγική διατροφή - όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση - θα ήταν χρήσιμες για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της ανάπτυξης των παιδιών και της χορτοφαγίας, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Τέλος, οι καναδικές κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να είναι επαρκής για τα παιδιά όταν περιλαμβάνει γάλα και αυγά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ των παιδιών που ακολουθούν διατροφή με κρέας και των χορτοφάγων παιδιών, αφού αντλούν σχεδόν τα ίδια θρεπτικά συστατικά.


Σχετικά Άρθρα