ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

18 Απριλίου 2023, 16:00

images

Το 2019, 57,4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν άνοια. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 152,8 εκατομμύρια. Δεδομένου του γεγονότος ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την άνοια (μόνο φάρμακα που την καθυστερούν), πολλοί ερευνητές δίνουν έμφαση σε προληπτικές στρατηγικές, όπως η διατροφή. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι το μαγνήσιο που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή, συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Μία μελέτη, που παρακολούθησε 1.000 ενήλικες μέσης ηλικίας για 17 χρόνια, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όσοι λάμβαναν τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μικρότερη ποσότητα. Για τη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης από 6.001 συμμετέχοντες ηλικίας 40-73 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δεδομένα περιελάμβαναν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, μαγνητικές τομογραφίες και ποσοστά διατροφικής πρόσληψης μαγνησίου σε μια περίοδο 24 ωρών, 5 φορές σε διάστημα 16 μηνών.

Πάνω από το 95% των συμμετεχόντων κατανάλωναν σταθερές ποσότητες μαγνησίου κατά την περίοδο της μελέτης. Κάποιοι, ωστόσο, αύξησαν την πρόσληψή τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλοι μείωσαν την πρόσληψή τους.

Στο τέλος, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου συνδέθηκε με μεγαλύτερους όγκους εγκεφάλου και μικρότερες βλάβες λευκής ουσίας (WML) - και οι δύο από τις οποίες είναι δείκτες άνοιας - στις μαγνητικές τομογραφίες.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση πάνω από 550 mg μαγνησίου ημερησίως συνδέεται με μια κατά προσέγγιση νεότερη ηλικία εγκεφάλου 1 ένα χρόνο κατά τα 55 έτη από την κατανάλωση 350 mg την ημέρα, που είναι κοντά στη μέση ημερήσια πρόσληψη. Αυτό, σημείωσαν, σημαίνει ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κατά 41% θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου, να διατηρήσει τη γνωστική ικανότητα και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η υψηλή διατροφική πρόσληψη μαγνησίου ήταν πιο νευροπροστατευτική για τις γυναίκες από τους άνδρες και για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η μείωση της κατανάλωσης μαγνησίου με την πάροδο του χρόνου, συνδέθηκε με μεγαλύτερους όγκους εγκεφάλου στις γυναίκες. Οι σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης μαγνησίου και των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης ήταν ως επί το πλείστον μη σημαντικές.

Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ μαγνησίου και γνωστικής κατάστασης, θα μπορούσε να ενημερώσει τις προληπτικές στρατηγικές για την άνοια.



Σχετικά Άρθρα