ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου

05 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νεφρών, ενεργοποιώντας βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη χρόνια νεφρική νόσο. Η πρόσληψη νατρίου είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, το πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ενός ατόμου.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλατιού στα τρόφιμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Λόγω των επιπτώσεων του αλατιού στην υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πρόσφατα συστάσεις μείωσης του νατρίου για τη μείωση των κινδύνων εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλατιού.

Ενώ οι κίνδυνοι της πρόσληψης υπερβολικού αλατιού είναι γνωστοί και οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει διεξοδικά τις συσχετίσεις μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης νατρίου και της καρδιαγγειακής υγείας, οι επιπτώσεις του αλατιού στους νεφρούς είναι λιγότερο σαφείς.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open, εξέτασε πιο διεξοδικά εάν η προσθήκη αλατιού σε ένα γεύμα επηρεάζει την υγεία των νεφρών. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η συνήθης χρήση αλατιού στο τραπέζι, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αλάτι στο φαγητό τους «μερικές φορές», είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΧΝΝ και οι συμμετέχοντες που ισχυρίστηκαν ότι «συνήθως» προσθέτουν επιπλέον αλάτι στο φαγητό τους, είχαν αντίστοιχα 7% υψηλότερο κίνδυνο. Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι προσθέτουν «πάντα» αλάτι στα γεύματά τους, είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΝΝ.

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι τα ευρήματα παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά από προσεκτική προσαρμογή στους παράγοντες του τρόπου ζωής. Ως εκ τούτου, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, για να προστατεύσουμε την υγεία των νεφρών μας, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις ποσότητες αλατιού που προσθέτουμε καθημερινά στα γεύματά μας.

Σχετικά Άρθρα