ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική ενασχόληση με τις θερμίδες και το "κάψιμό" τους ίσως οδηγεί σε διαταραχές

05 Μαΐου 2020, 10:00

images

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, δίνουν μάχη καθημερινά με κάποια διατροφική διαταραχή που όχι σπάνια, βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια την ζωή τους. Όπως υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες από το Loughborough University, ο συστηματικός και λεπτομερής έλεγχος των συσκευασιών στα τρόφιμα που αναφέρουν τις θερμίδες και μερικές φορές συστήνουν πόσο γυμναστική πρέπει να κάνουμε για να τις "κάψουμε", μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους πρόβλημα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το μέτρημα των θερμίδων και ο συσχετισμός τους με το πόση γυμναστική πρέπει να κάνουμε για να τις "κάψουμε", έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο να αδυνατίσει. Αλλά υπάρχουν κάποιοι πιο ευαίσθητοι -τους οποίους δεν μπορούμε να γνωρίζουμε προκαταβολικά- οι οποίοι αν ασχοληθούν με το θέμα, παθιάζονται και καταλήγουν με μια διατροφική διαταραχή. Δηλαδή καταλήγουν να πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία ή ψυχογενή βουλιμία που είναι πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Για να καταλήξουν σε αυτό συμπέρασμα, ανέλυσαν δεδομένα από 14 μελέτες. Όπως φάνηκε με την μέθοδο του ελέγχου των συσκευασιών στα τρόφιμα, ο μέσος καταναλωτής μειώνει τις ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνει κατά 200. Κι αυτό είναι πολύ θετικό όταν το τηρεί κάποιος επί μήνες ή και χρόνια καθώς αδυνατίζει με έναν τρόπο αργό και σταθερό. 

Κάποιες νεαρές γυναίκες ωστόσο παθαίνουν ανορεξία, βουλιμία ή και ...ορθορεξία (τη πιο νέα νοσολογική οντότητα στον κλάδο αυτό της ψυχολογίας) που ωθεί το άτομο να μην βάζει τίποτα στο στόμα του αν δεν έχει πειστεί ότι το χρειάζεται και ότι είναι υγιεινό.

Το ίδιο επικίνδυνες για αυτές είναι και η υπερβολική ενασχόληση με τη γυμναστική ως μέσο απώλειας περιττών θερμίδων και όχι απαραίτητα σωματικού βάρους... Δηλαδή οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν περιττά κιλά αλλά νιώθουν τύψεις γα το παραμικρό που τρώνε με αποτέλεσμα να σπεύδουν στο γυμναστήριο να κάνουν υπερβολικά σκληρές ασκήσεις για να "κάψουν" τις θερμίδες που πήραν.

Πως να αναγνωρίσουμε όμως ποιος θα πάθει μια διατροφική διαταραχή;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη κι ούτε είναι μία και ξεκάθαρη. Πρόκειται για άτομα πιο ευαίσθητα, συνήθως με χαμηλή αυτοεκτίμηση που δεν έχουν καλή σχέση με τη μητέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η σύγχρονη αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας περιλαμβάνει στην ψυχοθεραπεία του ασθενούς και τη μητέρα του.

Σχετικά Άρθρα