ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή διατροφή για υγιείς νεφρούς

08 Νοεμβρίου 2019, 06:15

images

Οι νεφροί είναι το «εργοστάσιο» καθαρισμού του οργανισμού μας. Θεωρούνται ζωτικά όργανα καθώς  χωρίς αυτά ο άνθρωπος δεν επιβιώνει, εξ ου και όταν έχουν και οι δύο πρόβλημα, τότε το άτομο μπαίνει σε λίστα για μεταμόσχευση τουλάχιστον ενός νεφρού για να κρατηθεί στην ζωή. Είναι σημαντικό λοιπόν να τους φροντίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να αποφύγουμε –όσο περνάει από το χέρι μας- μια δυσλειτουργία τους.

Οι υγιεινές συνήθειες με σωστή διατροφή και αποφυγή της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είναι δύο από τις βασικές κινήσεις προστασίας αυτών των πολύτιμων οργάνων.

Εκτός από αυτό που τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή να τρώμε με ποικιλία και ισορροπημένα και να αποφεύγουμε την παχυσαρκία, αξίζει να βάλουμε στην διατροφή μας και κάποια ιδιαιτέρως ωφέλιμα τρόφιμα:

Τα ψάρια είναι ιδανική τροφή για την διατήρηση γενικά καλής υγείας. Αλλά στην περίπτωση των νεφρών ειδικά, βοηθούν πολύ με τα λιπαρά Ω3 που περιέχουν και τον φώσφορο.

Τα παντζάρια είναι γνωστά για την διουρητική δράση τους, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και συνιστώνται για τον καθαρισμό των νεφρών, του συκωτιού και της χοληδόχου.

Εξάλλου, τα σιτηρά ολικής άλεσης εκτός από κορυφαία πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην «θεραπεία» της κατακράτησης περιττών  υγρών . Κι αυτό κάνει πολύ καλό στους νεφρούς μας.

Επίσης τα ταπεινά, ξερά κρεμμύδια είναι τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, ενισχύουν τον μεταβολισμού και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας. Ενώ μεγάλη βοήθεια φαίνεται ότι παρέχουν και τα σκόρδα που βοηθούν άλλωστε και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ομοίως και οι φράουλες, εκτός ότι περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η βιταμίνη C), προστατεύουν τα κύτταρα, μειώνουν τις φλεγμονές, βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.

Από την άλλη πλευρά το πεπόνι, θεωρείται ότι βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών και γενετικά του ουροποιητικού συστήματος καθώς παραπάνω από το 90% της σύστασής του αποτελείται από  νερό, όπως άλλωστε συμβαίνει γενικά με τα περισσότερα φρούτα.  Διαθέτει επίσης πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και περιέχει κάλιο και μαγνήσιο που επίσης ωφελούν τους νεφρούς.

ΠΗΓΗ

Nutrition 

Σχετικά Άρθρα