ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή διατροφή για το ευερέθιστο έντερο

11 Οκτωβρίου 2019, 07:15

images

Κάποιοι άνθρωποι ρυθμίζουν το πρόγραμμα της ημέρας τους με γνώμονα την λειτουργία του εντέρου τους…

Οι ώρες του φαγητού, του ποτού και του καπνίσματος έχουν άμεση σχέση με την εργασία ή τη διασκέδαση.

Δεν μπορούν να φάνε κάτι «ερεθιστικό» και να ξεκινήσουν μια μακριά διαδρομή για το γραφείο ή κάποια συνάντηση.

Παντού ελλοχεύει ο φόβος της ανεξέλεγκτης ανάγκης για τουαλέτα. Ο φόβος ότι θα γουργουρίζει ή θα πονάει η κοιλιά την ώρα ενός ραντεβού.

Η ντροπή, το άγχος, η μειωμένη αυτοεκτίμηση και τελικά η διατάραξη της ομαλής πορείας της καθημερινότητας είναι η δική τους πραγματικότητα!

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και λίγα μπορούν να τους βοηθήσουν. Μέσα σε αυτά ξεχωρίζει η συμβουλή για λιγότερο άγχος και βέβαια για σωστή διατροφή.

Οι διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν ως εξής:

Πρώτα από όλα πρέπει να εντοπίσουν μόνοι τους τα τρόφιμα που τους ενοχλούν.

Πρέπει να γνωρίζουν αν, και πόσες ώρες, τους δημιουργούν πρόβλημα το γάλα, η λακτόζη, η φρουκτόζη, η σορβιτόλη και τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια, όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα δαμάσκηνα, το λάχανο και άλλα.

Στην συνέχεια, πρέπει να ξέρουν πώς να διαχειριστούν το κάθε σύμπτωμα. Αν συμβεί δυσκοιλιότητα, πρέπει να ακολουθήσουν για μερικά 24ωρα διατροφή πλούσια σε διαιτητικές ίνες.

Ενώ όταν παρουσιάζετε διάρροια πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες διαλυτών ινών, αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη άπεπτων ινών.

Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πίτουρο, τα ωμά λαχανικά, το καλαμπόκι, ο αρακάς, τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί.

Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι η μπανάνα, τα καθαρισμένα μήλα, ο χυμός μήλου, τα καθαρισμένο ροδάκινα, τα πορτοκάλια, οι πατάτες χωρίς φλοιό, το ψωμί, το ρύζι και άλλα.

Σε ό,τι αφορά το νερό, πρέπει να πίνουν 8 -10 ποτήρια νερό την ημέρα αλλά ποτέ με άδειο στομάχι.

Πηγή: MAYO Clinic

Σχετικά Άρθρα