ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Μεσογειακή Διατροφή "θρέφει" τον εγκέφαλο

04 Μαΐου 2020, 09:00

images

Ασπίδα προστασίας για διάφορα κέντρα του εγκεφάλου φαίνεται ότι είναι η αποκαλούμενη Μεσογειακή Διατροφή την οποία λίγο ως πολύ έχουμε και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη μετανάλυση δύο αμερικανικών επιστημονικών ερευνών για την όραση και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, η διατροφή αυτή φάνηκε ότι συσχετίζεται με υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες και ανάσχεση του εγκεφαλικού εκφυλισμού!

Αυτό που αξιολογήθηκε κυρίως είναι οι επιπτώσεις εννέα συστατικών της μεσογειακής διατροφής στη λειτουργία της μνήμης, της αντίληψης και της γνώσης. Αυτά είναι: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, και η μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα

Οι συμμετέχοντες που είχαν τη μεγαλύτερη ταύτιση με τη μεσογειακή διατροφή, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ειδικά η υψηλή κατανάλωση ψαριών και λαχανικών φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο προστατευτικό αποτέλεσμα. Στα 10 χρόνια που διήρκεσαν οι έρευνες, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών είχαν το χαμηλότερο ποσοστό γνωστικής εξασθένησης.

Και να λάβουμε υπόψη ότι συνολικά οι συμμετέχοντες και στις δύο έρευνες ήταν 8.000. Τους ανθρώπους αυτούς παρατήρησαν τις συνήθειες και την κατάσταση του εγκεφάλου τους  σε βάθος τουλάχιστον 5ετίας. Και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης Alzheimer’s and Dementia. 

Σχετικά Άρθρα