ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κολοκύθα νοστιμίζει τα χειμερινά πιάτα και θωρακίζει τον οργανισμό μας

08 Δεκεμβρίου 2020, 16:00

images

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι η κολοκύθα που μπορούμε άλλωστε να μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους στα εορταστικά γεύματα με αλμυρή ή γλυκιά γεύση. 

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας περιέχει μόλις 50 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0,2 γραμμάρια λίπους, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία περιέχει:

Βιταμίνη Α: 245% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Βιταμίνη C: 19% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Κάλιο: 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Χαλκό: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Μαγγάνιο: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Βιταμίνη Β12: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Βιταμίνη Ε: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Σίδηρο: 8% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης.

Ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Εξάλλου η κολοκύθα περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως είναι η α-καροτίνη, η β-καροτίνη και η β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, οφθαλμοπαθειών και άλλων προβλημάτων υγείας. 

Τέλος, η κολοκύθα έχει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με πιο σημαντικό την β-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Και βέβαια η κολοκύθα είναι πλούσια, σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθά τα ανοσοκύτταρα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και των τραυμάτων.


Σχετικά Άρθρα