ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική στον έλεγχο της πολυκυστικής νόσου των νεφρών

27 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Η κετογονική δίαιτα αποδείχθηκε αποτελεσματική στον έλεγχο της πολυκυστικής νόσου των νεφρών (PKD) στην πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή κετογονικής μεταβολικής θεραπείας για PKD. "Είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτά τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών", δήλωσε ο βιολόγος του UC Santa Barbara, Thomas Weimbs, του οποίου το εργαστήριο αποτέλεσε μέρος μιας διεθνούς συνεργασίας για τη διερεύνηση της επίδρασης της απόκρισης νηστείας, γνωστή ως κέτωση, στις κύστες, που είναι το χαρακτηριστικό της νόσου. «Τώρα έχουμε τα πρώτα στοιχεία σε ανθρώπους ότι οι κύστες ανταποκρίνονται αρνητικά στην κέτωση και ότι δεν φαίνεται να μεγαλώνουν». Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Reports Medicine.

Για τους ασθενείς με PKD, αυτά τα ευρήματα αποτελούν μια ευκαιρία ώστε να περιοριστεί μια γενετική ασθένεια που εξελίσσεται σταδιακά, προκαλώντας πόνο και μειώνοντας την ποιότητα ζωής τους, ενώ συχνά οδηγεί στην ανάγκη για αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού καθώς οι κύστες καταστρέφουν την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν αποτελεσματικά και να απομακρύνουν τα απόβλητα από τον οργανισμό.

"Εάν έχετε PKD, η κρατούσα άποψη είναι ότι πρόκειται για γενετική ασθένεια", είπε ο Weimbs. «Και ό,τι κι αν κάνετε, εξελίσσεται σε νεφρική ανεπάρκεια και η διατροφή δεν κάνει καμία διαφορά, κάτι που δυστυχώς λένε στους περισσότερους ασθενείς μέχρι σήμερα».

Αυτή η επικρατούσα πεποίθηση ήταν αυτό που το Weimbs Lab και οι συνεργάτες της ομάδας από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα στη Γερμανία θέλησαν να αμφισβητήσουν με τη δοκιμή τους. Έτσι, 66 ασθενείς με PKD παρακολουθήθηκαν από τη γερμανική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή ιατρό Δρ. Dr. Roman Müller από το University of Cologne, χωρισμένοι σε 3 ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που έλαβε συμβουλευτική ρουτίνας PKD, μια άλλη ομάδα που υποβαλλόταν σε 3ήμερη νηστεία νερού κάθε μήνα και μια 3η ομάδα που ακολούθησε μια κετογονική δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν στενά με αιμοληψίες και μαγνητικές τομογραφίες.

Στο τέλος της 3μηνης δοκιμαστικής περιόδου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ η ομάδα ελέγχου παρουσίασε την αναμενόμενη αύξηση του μεγέθους των νεφρών της, τα νεφρά των ασθενών που ακολούθησαν κετογονική δίαιτα σταμάτησαν να διογκώνονται και φάνηκαν να παρουσιάζουν μια τάση να συρρικνώνονται κάπως.

Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία προέκυψαν με τη μορφή μετρήσιμα βελτιωμένης νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με κετογονική δίαιτα, η οποία ήταν στατιστικά σημαντική.

Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές δηλώνουν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τη μελέτη τους επί του συγκεκριμένου θέματος. «Θέλουμε να διερευνήσουμε τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», είπε ο Weimbs. «Εάν ισχύει αυτή η τάση αλλαγής του όγκου των νεφρών που είδαμε στην 3μηνη μελέτη, θα περιμέναμε να δούμε μια μεγαλύτερη και στατιστικά σημαντική διαφορά και εκεί».


Σχετικά Άρθρα