ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κανέλα στη μάχη κατά της υψηλής χοληστερίνης

25 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα κανέλας για να μειώσουν τη χοληστερίνη τους. Αλλά ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας έχει όντως επίδραση στη μείωση της χοληστερίνης, δεν υπάρχουν ακόμη τεκμηριωμένα, ασφαλή δεδομένα.

Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για άτομα με υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

Έρευνα του 2017 εξέτασε τις επιπτώσεις της κανέλας σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά από 16 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που έλαβαν 3 γραμμάρια συμπληρωμάτων κανέλας καθημερινά παρατήρησαν:

- Μείωση του βάρους,

- χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακή χοληστερίνη),

- υψηλότερα επίπεδα HDL (καλή χοληστερίνη),

- μειωμένη ολική χοληστερίνη.

Αυτές οι βελτιώσεις ήταν πιο σημαντικές σε άτομα που είχαν λάβει συμπληρώματα κανέλας από ό, τι σε εκείνα που δεν το έκαναν. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση αυτών των επιδράσεων.

Οι ερευνητές έδωσαν επίσης στους συμμετέχοντες οδηγίες για να ακολουθήσουν υγιεινή διατροφή και τους ενθάρρυναν να ασκηθούν. Επιπλέον ,δεν ανέφεραν το είδος της κανέλας που χρησιμοποιήθηκε.

Μια νέα ερευνητική ανασκόπηση από το 2021 εξέτασε διάφορες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της κανέλας στη χοληστερόλη. Οι επικεφαλής αυτής της ανασκόπησης βρήκαν αρκετές μελέτες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κανέλα βοήθησε στη μείωση της LDL χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

Οι μελετητές σημείωσαν επίσης ότι σε μια μελέτη σε υγιείς συμμετέχοντες, τα επίπεδα LDL μειώθηκαν μετά από 3 μήνες θεραπείας με αυξανόμενα επίπεδα κατανάλωσης κανέλας. Ωστόσο, τα επίπεδα HDL δεν βελτιώθηκαν. Μια άλλη μελέτη σε υγιείς συμμετέχοντες δεν βρήκε καμία διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν κανέλα και εκείνων που δεν.

Ακόμα μια άλλη μελέτη στην ανασκόπηση δεν βρήκε καμία διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 μετά από καθημερινή θεραπεία με 1 g κανέλας για 3 μήνες.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) εξέτασε τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων διατροφής σε σύγκριση με τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής περιελάμβαναν ένα καθημερινό συμπλήρωμα κανέλας 2,4 g.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά από 28 ημέρες, τα επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης των ατόμων που λάμβαναν τα συμπληρώματα ήταν παρόμοια με εκείνα των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι απίθανο να επηρεάσουν άμεσα τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου.

Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν αλλάξουν τη διατροφή τους, αν θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Τα συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αντί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.


Σχετικά Άρθρα