ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή που βελτιώνει την ψυχική διάθεση

02 Νοεμβρίου 2019, 06:00

images

Ονομάζεται Seasonal Affective Disorder (εμείς την αναφέρουμε απλά ως εποχική κατάθλιψη) και κάνει δύσκολα τα φθινόπωρα και τους χειμώνες εκατομμύρια ανθρώπων καθώς επιδρά καταλυτικά στον ψυχισμό τους.

Το θέμα αφορά περισσότερο τις γυναίκες που φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στις αλλαγές του καιρού και κάνει την εμφάνισή του περίπου στα μέσα του φθινοπώρου.

Καθώς η μέρα μικραίνει, ο ουρανός γεμίζει σύννεφα, η ζέστη υποχωρεί, τα ρούχα γίνονται πιο βαριά και το φυσικό φως περιορίζεται εντός  και εκτός σπιτιού, τα άτομα με SAD αρχίζουν να χάνουν τον καλό ύπνο, σταματούν να κάνουν σχέδια για εξόδους και καλέσματα, δείχνουν συνεχώς σκεπτικά και τρώνε ακατάστατα, υπερβολικά ή ελάχιστα.

Όπως αναφέρει ο Δρ Robert Levitan από το University of Toronto,το 80% των πασχόντων είναι γυναίκες ηλικίας 18 με 45 ετών από διάφορα μορφωτικά και οικονομικά επίπεδα, καθώς η διαταραχή αυτή δεν κάνει «διακρίσεις».

Μια νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, έχοντας λάβει υπόψη δεδομένα από 34.000 ενήλικες αμερικανούς, οδηγεί τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Montgomeryστο συμπέρασμα ότι «το γεγονός ότι κάποιος έχει κατάθλιψη τον χειμώνα, δεν σημαίνει ότι φταίει ο χειμώνας για την κατάσταση αυτή ούτε ότι δεν έχει κατάθλιψη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Προηγούμενες μελέτες θεωρούν την μείωση του φυσικού φωτός «επιφανειακή» εξήγηση και θεωρούν την SADκανονική ψυχιατρική νόσο που δείχνει να επιδεινώνεται τους χειμερινούς μήνες.  

 

Υπάρχει ωστόσο μία διατροφή που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που υποφέρουν αυτό το χρονικό διάστημα:

Πρώτα από όλα είναι γνωστό ότι οι υδατάνθρακες είναι brain and good mood foods. Δηλαδή είναι τρόφιμα που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την καλή ψυχολογία.

Καλό είναι όμως να αποφεύγουμε τους απλούς, όπως είναι η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι, καθώς όσο απότομα βελτιώνουν την διάθεση, τόσο γρήγορα την ρίχνουν κιόλας.

Οι σωστοί υδατάνθρακες για να βελτιωθούν επί ώρες  οι λειτουργίες αυτές είναι οι σύνθετοι… Δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί , φρέσκα φρούτα και αποξηραμένα φρούτα είναι οι καλύτερες επιλογές… Ειδικά δε οι μπανάνες, τα μήλα και τα μούρα έχουν αναδειχτεί από πολλές μελέτες ως «πρωταθλητές».

Πολύ κατάλληλες για την διάθεσή μας είναι επίσης τροφές με Ω3 λιπαρά οξέα όπως είναι τα λιπαρά ψάρια σολομός, σαρδέλα, όσο και οι ξηροί καρποί που είναι φυτικές πηγές Ω3.

Ενώ από τα μπαχαρικά το πιο κατάλληλο θεωρείται ο κουρκουμάς, το κίτρινο μπαχαρικό που περιέχει κουρκουμίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και δρα αντικαταθλιπτικά.

Σχετικά Άρθρα