ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής

22 Απριλίου 2023, 09:00

images

Μία δίαιτα που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά πριν από τη σύλληψη και κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου αποβολής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως μεταδίδει το Science Daily, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν 20 μελέτες που διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών μήνες πριν και λίγο μετά τη σύλληψη του βρέφους για να δουν εάν αυτές οι μελέτες έδειξαν στοιχεία συσχέτισης με χαμηλότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής.

Σε άρθρο στο περιοδικό Fertility and Sterility, η ομάδα του Tommy's National Centre for Miscarriage Research καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.

Αυτές είναι τροφές που συνήθως αποτελούν συστατικά μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, με προηγούμενα στοιχεία να δείχνουν ότι η σωστή διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός παράγοντας.

Η ανασκόπηση της έρευνας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση, η υψηλή πρόσληψη φρούτων μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής κατά 61%, ενώ η υψηλή πρόσληψη λαχανικών μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής κατά 41%. Για τα γαλακτοκομικά, η μείωση αγγίζει το 37%, το 33% για τα δημητριακά και το 19% για τα θαλασσινά και τα αυγά.

Με επικεφαλής τον Δρ Yealin Chung, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν προκαθορισμένοι τύποι διατροφής, όπως η Μεσογειακή διατροφή ή η δίαιτα γονιμότητας, θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με τον κίνδυνο αποβολής. Δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση οποιασδήποτε από αυτές τις δίαιτες μείωσε ή αύξησε τον κίνδυνο.

Ωστόσο, μια πλήρης δίαιτα που περιέχει συνολικά υγιεινές τροφές ή τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές πηγές και χαμηλή σε προφλεγμονώδεις τροφές ή ανθυγιεινές ομάδες τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής για τις γυναίκες.

Επιπλέον, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με διπλασιασμό του κινδύνου αποβολής.

Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση επικεντρώθηκαν στην περίοδο πριν από τη σύλληψη και κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Αξιοποιήθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από συνολικά 63.838 υγιείς γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, με πληροφορίες για τη διατροφή τους να συλλέγονται συνήθως μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής για κάθε μελέτη.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, καταλήγει η ομάδα του Tommy, ιδίως έρευνα που εξετάζει εάν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ μιας ομάδας τροφίμων ή δίαιτας και του κινδύνου αποβολής, και έρευνα που θα μπορούσε να εκτιμήσει με ακρίβεια το κατά πόσο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική μια αλλαγή στη διατροφή στα κρίσιμα στάδια της σύλληψης και της εγκυμοσύνης.




Σχετικά Άρθρα