ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αναγραφή θερμίδων στα μενού «θα επηρεάσει αρνητικά άτομα με διατροφικές διαταραχές»

11 Απριλίου 2022, 09:00

images

Όπως αναφέρει το BBC, από την Τετάρτη οι θερμίδες θα πρέπει να αναγράφονται στα μενού τροφίμων σε επιχειρήσεις σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, η προσθήκη πληροφοριών για τις θερμίδες στα μενού ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Η  Shannon Finan, η οποία στο παρελθόν έπασχε από ψυχογενή ανορεξία, υποστηρίζει κι εξηγεί τον παραπάνω ισχυρισμό... «Η ίαση από την ανορεξία μετά από 10 χρόνια σημαίνει ότι η έξοδος σε ένα εστιατόριο εξακολουθεί να είναι μια τεράστια πρόκληση για μένα» εξήγησε. Η 28χρονη από το Coventry, εργαζόμενη σε νοσοκομείο, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της αναγραφής των θερμίδων θα ασκήσει "αυξανόμενη πίεση" σε ορισμένους ανθρώπους.

«Η ανησυχία των ανθρώπων που κοιτάζουν τι τρώω, πρόσθεσε, με κάνει να νιώθω ότι θα κάνω διαφορετικές επιλογές».

Η κίνηση, που επηρεάζει επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 υπαλλήλους, αποτελεί «δομικό στοιχείο» στη στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε πιο υγιεινούς τρόπους ζωής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας αυτής.

«Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και η σαφής σήμανση των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», ανέφεραν.

Αλλά η Finan, η οποία εργάζεται ως υπάλληλος υγείας για το προσωπικό στα θέατρα του Coventry και του Rugby, υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς το πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο, καταγράφοντας τις θερμίδες.

«Δεν είναι κακό κάθε ανθυγιεινό φαγητό, μπορείς να έχεις λίγο από όλα», είπε. «Παλιά πίστευα ότι η σαλάτα είναι καλή και τα μπιφτέκια κακά - αλλά έχω μάθει και έχω μεγαλώσει ως μια γυναίκα που χρειάζεται κάθε είδος φαγητού. Πάντα εξετάζουμε το βάρος σε μία διατροφική διαταραχή και νομίζω ότι οποιοδήποτε βάρος κι αν έχεις, μπορεί να έχεις μια διατροφική διαταραχή - δεν έχει σημασία ο σωματότυπος».

Η 28χρονη πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να «παλεύει κάθε μέρα», αλλά πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας της ήταν «να μάθει μηχανισμούς αντιμετώπισης»... 

«Έχω υγιές βάρος τώρα, αλλά το βάρος είναι μόνο ένας παράγοντας αυτής της ψυχικής ασθένειας», προσέθεσε.

Αντίθετα, η κυβέρνηση δηλώνει: «Όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διατροφικές πληροφορίες για προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και η εμφάνιση πληροφοριών θερμίδων στα μενού μπορεί να μάς βοηθήσει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες όταν τρώμε έξω ή παίρνουμε φαγητό σε πακέτο. «Οι κανονισμοί θα επιτρέπουν επίσης στις επιχειρήσεις να παρέχουν μενού χωρίς πληροφορίες θερμίδων κατόπιν αιτήματος του πελάτη».


Σχετικά Άρθρα