ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρόσληψη σιδήρου;

28 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων για να λειτουργεί κάθε μέρα, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που πρέπει να προσπαθείτε να λαμβάνετε καθημερινά. 

Η Janette Wong, διαιτολόγος στο Santa Clara Valley Medical Center στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, λέει ότι, ενώ το σώμα χρειάζεται μόνο μικρές ποσότητες σιδήρου, «η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή ορισμένων ανθρώπων εξακολουθεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα».

Η Laura Bishop-Simo, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Columbus, δηλώνει ότι το σώμα σας χρησιμοποιεί σίδηρο για να ολοκληρώσει μια σειρά μεταβολικών εργασιών:

-Βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε κάθε κύτταρο.

-Βοηθά στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τα κύτταρα στους πνεύμονες.

-Υποστηρίζει έναν υγιή μεταβολισμό βοηθώντας στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, στην κυτταρική ανάπτυξη και στην διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

-Παράγει αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη, δύο πρωτεΐνες στο σώμα. Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά μορίων οξυγόνου σε όλο το σώμα, ενώ η μυοσφαιρίνη συνδέεται με το οξυγόνο για να το αποθηκεύσει στον μυϊκό ιστό. Η αιμοσφαιρίνη βρίσκεται σε ολόκληρο το σώμα, ενώ η μυοσφαιρίνη βρίσκεται μόνο στον μυϊκό ιστό.

«Ο σίδηρος χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ορμονών και την υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου στα παιδιά», σημειώνει η Emilie Vandenberg, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να γίνει αναιμία

Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει σίδηρο όταν χρειάζεται, αλλά αν το απόθεμά σας αρχίσει να εξαντλείται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου, σημειώνει η Wong. "Η ανεπάρκεια σιδήρου αναπτύσσεται σταδιακά. Το τελευταίο στάδιο είναι η σιδηροπενική αναιμία. Σε αυτό το σημείο, τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα σας εξαντλούνται σοβαρά, με αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και έτσι, λιγότερη ποσότητα οξυγόνου παρέχεται στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας. "

Τα σημάδια έλλειψης σιδήρου ή αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αισθήματα απάθειας.

Κούραση.

Πονοκέφαλοι .

Χλωμό δέρμα.

Ελάχιστη αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αδυναμία.

Η διαιτολόγος προσθέτει ότι «η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις και η κύρια αιτία αναιμίας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σημειώνεται, τέλος, ότι  η αναιμία είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς ο σίδηρος μειώνεται κατά την έμμηνο ρύση και την εγκυμοσύνη, αλλά ο καθένας μπορεί να εμφανίσει ανεπάρκεια σιδήρου εάν η διατροφή του δεν επαρκεί για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

Σχετικά Άρθρα