ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γενετική προδιάθεση για αύξηση βάρους: Πώς μπορούμε να «νικήσουμε» τη φύση μας

19 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Περίπου το 42% των ενηλίκων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ενώ ένα 31% είναι υπέρβαροι. Η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο λίπος μπορούν να αποθηκεύσουν τα λιποκύτταρά μας, και επίσης επηρεάζει πόσο συχνά και πόσο έντονα ο εγκέφαλος δίνει "εντολή" ότι πεινάμε. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε εάν είμαστε γενετικά προδιατεθειμένοι να παίρνουμε βάρος; Ο Giles Yeo, παγκοσμίου φήμης γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας για την παχυσαρκία, απαντά.

Οι τροφές που χωνεύονται αργά είναι σύμμαχοί σας: «Τα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν σε κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι», είπε ο Yeo. Ένα παράδειγμα είναι η πρωτεΐνη. «Δεν θέλετε να φάτε πολύ από αυτό, αλλά μια δίαιτα υψηλότερης (περιεκτικότητας σε) πρωτεΐνη σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι», είπε. «Η κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες τείνει να σας κάνει επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι».

Επίσης είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα του φαγητού και όχι στις θερμίδες: "Σκεφτείτε την αξία του φαγητού ως ένα σύνολο. Μην μετράτε τυφλά τις θερμίδες», συμβουλεύει ο Yeo και συνεχίζει: "Γιατί; Επειδή οι θερμίδες έχουν σημασία για την ποσότητα του φαγητού. Δεν σας ενημερώνουν για τη διατροφική αξία του φαγητού. (Ο αριθμός των θερμίδων) δεν σας λέει πόση πρωτεΐνη, πόσες φυτικές ίνες, πόσο αλάτι, πόσα μικροθρεπτικά συστατικά περιέχονται στο φαγητό».

Το μεγάλο λάθος που πρέπει να αποφύγουμε, είναι να θεωρούμε το φαγητό, εχθρό μας: «Μη φοβάστε το φαγητό. Πιστεύω ότι πρέπει να φτιάξουμε το διατροφικό μας περιβάλλον. Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να τρώνε λιγότερο φαγητό. Αλλά αν φοβάστε το φαγητό… αρχίζετε καλύτερα να σκέφτεστε ως εξής: «Πρέπει να κόψω το τάδε τρόφιμο αλλά τα υπόλοιπα να τα τρώω και να τα απολαμβάνω". Θεωρώ ότι πρέπει να τρώμε λίγο λιγότερο φαγητό. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να αγαπάμε το φαγητό μας», καταλήγει για το θέμα.

Δοκιμάστε το μέτρο στο φαγητό. Μειώστε την πρόσληψη τροφής γενικά: «Τρώτε λίγο λιγότερο από όλα», είπε ο Yeo. Ο ίδιος προειδοποιεί: μην προσπαθήσετε να κόψετε τελείως το ανθυγιεινό φαγητό, τους υδατάνθρακες ή το λίπος. «Τρώτε λίγο λιγότερο από όλα, αν θέλετε να χάσετε βάρος»

Σχετικά Άρθρα