ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φρούτα, λαχανικά, ψάρια και όσπρια για υγιή μάτια

21 Νοεμβρίου 2019, 06:20

images

Επιστήμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα από στοιχεία που συνέλεξαν συγκρίνοντας μελέτες για τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για υγιή μάτια. Όπως λένε, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια είναι σημαντική για την όρασή μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε το 2020 ως "έτος εξάλειψης της αποστρέψιμης τύφλωσης" και αυτό θέτει τις βάσεις για ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών προόδου γύρω από την έρευνα στα οφθαλμιατρικά προβλήματα.

 «Οτιδήποτε διαταράσσει την τροφοδοσία των ματιών με αίμα, έχει συνέπειες στην υγεία τους, επομένως οι αρτηρίες τους πρέπει να διατηρούνται υγιείς για να είναι και αυτά υγιή», σημειώνει ο Δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, χειρουργός οφθαλμίατρος.

"Η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να απειλήσει την όραση, όπως καταδεικνύει και η περίπτωση ενός 17χρονου που τυφλώθηκε εξαιτίας της κακής διατροφής του» συνεχίζει ο γιατρός.

Η περίπτωση του 17χρονου είχε γίνει θέμα επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine. Ο άτυχος νεαρός τρεφόταν επί χρόνια μόνο πατατάκια, τηγανητές πατάτες, λευκό ψωμί και επεξεργασμένο χοιρινό. Η διατροφή αυτή του προκάλεσε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, χαλκού και σεληνίου, υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και σοβαρή οπτική νευροπάθεια που τελικά του κόστισε την όρασή του.

«Τέτοιου είδους περιστατικά μοιάζουν εξωπραγματικά και είναι σπάνια στον ανεπτυγμένο κόσμο, αν και στον αναπτυσσόμενο είναι συχνά», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. 

Για να διατηρήσουμε τα μάτια μας υγιή μέσω της διατροφής πρέπει να λαμβάνουμε βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού για την ομαλή λειτουργία των φωτοευαίσθητων κυττάρων του. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και γενικώς φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα (πεπόνι, βερίκοκα κ.λπ.). Την περισσότερη βιταμίνη Α περιέχουν οι γλυκοπατάτες.

Σημαντική είναι η βιταμίνη C, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια κ.λπ.), τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές, οι τομάτες, οι φράουλες.

Απαραίτητες είναι επίσης η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχουν τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα φρούτα και λαχανικά και βρίσκονται στο σπανάκι, το μαρούλι , τα γογγύλια, το μπρόκολο, ο αρακάς και τα αυγά.


Σχετικά Άρθρα