ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell βάζει στο μικροσκόπιο την κετογονική δίαιτα

25 Μαΐου 2020, 10:00

images

Η κετογονική διατροφή ή δίαιτα keto που μειώνει δραματικά τους υδατάνθρακες και περιέχει κυρίως πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι εκτός όλων των άλλων αμφιλεγόμενων επιδράσεών της, αλλάζει και το μικροβίωμα του εντέρου. Αλλά ενώ σε άλλα όργανα η διατροφή αυτή μπορεί και να είναι επιβλαβής, στο έντερο οι αλλαγές είναι θετικές καθώς περιορίζονται οι φλεγμονές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν τον ποιο τρόπο με τον οποίο κετογονική διατροφή επιδρά στο μικροβίωμα του εντέρου. Για το λόγο αυτό παρακολούθησαν επί δύο μήνες το μικροβίωμα (το φυσικό πλήθος μικροοργανισμών που ζει στο σημείο αυτού του οργανισμού συμμετέχοντας στην πέψη) λόγω διατροφής σε 17 υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες, ενώ παράλληλα ακολούθησαν και πειραματόζωα.

Τον πρώτο μήνα οι μισοί άνδρες τρέφονταν με βάση μια τυπική δυτικού τύπου διατροφή – 50% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 35% λιπαρά. Οι άλλοι μισοί ακολούθησαν μια κετογονική διατροφή – 5% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 80% λιπαρά-. Μετά τον πρώτο μήνα οι δύο ομάδες άλλαξαν μεταξύ τους τρόπο διατροφής. Οι αναλύσεις κοπράνων έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες άλλαξαν σε κετογονική διατροφή παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα 19 ειδών βακτηριδίων.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξήγαγαν δείγματα μικροβίων από το έντερο της ομάδας keto και τα εισήγαγαν στο έντερο ποντικιών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σημειώθηκε πτώση στα επίπεδα των κυττάρων που προάγουν την φλεγμονή σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα ποντίκια στη συνέχεια εκτέθηκαν σε διαφορετικής περιεκτικότητας σε λίπος διατροφή, με τα επίπεδα λίπους να κυμαίνονται από 12% σε 75% έως και 90%. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Peter Turnbaugh, επίκουρο καθηγητή Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας.

Αρχικά τα επίπεδα του μικροβιώματος του εντέρου αυξήθηκαν από την σχετικά υψηλή σε λιπαρά δίαιτα και μειώθηκαν από την χαμηλή σε υδατάνθρακες κετογονική διατροφή. Αυτή η παρατήρηση σημαίνει ότι το μικροβίωμα αντιδρά διαφορετικά καθώς αυξάνεται η πρόσληψη λίπους σε επίπεδα που προάγουν την παραγωγή κετονών όταν οι υδατάνθρακες μειώνονται δραματικά.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη

Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τον καθηγητή Turnbaugh ήταν ο ρόλος των κετονών. Μετά από λίγες μέρες με την κετογονική διατροφή, το σώμα δεν προσλαμβάνει πλέον γλυκόζη και έτσι αρχίζει να καίει σωματικό λίπος, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Η κέτωση δημιουργεί ουσίες λιπαρών οξέων που ονομάζονται κετόνες, τις οποίες το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για απόδοση ενέργειας. Οι ερευνητές λοιπόν παρατήρησαν ότι μια σταδιακή αύξηση στα επίπεδα των κετονών, συνοδευόταν από μια σταδιακή μεταβολή στη σύσταση του μικροβίωματος.

Η παρατήρηση οδήγησε ερώτημα κατά πόσο η αύξηση των κετονών μεμονωμένα – ανεξαρτήτως της δίαιτας – θα μπορούσε να τροποποιήσει το μικροβίωμα. Οι έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η απάντηση ήταν θετική. 

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μικρή έρευνα (σε μόλις 17 άτομα), καθώς και ότι οι μέχρι τώρα έρευνες για την κετογονική διατροφή την καθιστούν αμφιλεγόμενη. Κι άρα χρειάζεται προσοχή όσον αφορά την επιλογή μας να ακολουθήσουμε μια κετογονική διατροφή και καλό είναι να το κάνουμε αφού συμβουλευτούμε τον διαιτολόγο ή τον γιατρό μας.


Σχετικά Άρθρα