ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επτά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

27 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητας βιταμίνης Κ1 είναι τουλάχιστον 90 mcg (μικρογραμμάρια) /ημέρα για τις γυναίκες και τουλάχιστον 120 mcg /ημέρα για τους άνδρες και η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι μεταξύ 100-300 mcg /ημέρα και για τους άνδρες και για γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικές, αρκετοί άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας. Ακολουθούν 7 τροφές, οι οποίες, σύμφωνα με το Men's Health, μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Κ.

Λάχανο

Η Kristin Gillespie, MS, RD, LDN, σύμβουλος διατροφής για το Exercisewithstyle.com, σημειώνει ότι το μαγειρεμένο λάχανο έχει 531 mcg βιταμίνης Κ ανά ½ φλιτζάνι, περισσότερο από το 400% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας.

Σέσκουλο

«Το σέσκουλο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και μια καλή πηγή βιταμίνης C και μαγνησίου», λέει η Kimberly Gomer, MS, RD/LDN, διευθύντρια διατροφής στο Body Beautiful Miami. «Το σέσκουλο περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στο φυσιολογικό σχηματισμό και τη συντήρηση πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών».

Λαχανίδα

«Η λαχανίδα είναι μια πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο».

Σπανάκι

«Το ωμό σπανάκι περιέχει 145 mcg βιταμίνης Κ ανά φλιτζάνι. Αυτό είναι περισσότερο από το 100% της ημερήσιας αξίας», λέει η Gillespie. «Όπως και το λάχανο, το σπανάκι είναι ευρέως αναγνωρισμένο για το θρεπτικό του προφίλ και τα σχετικά οφέλη για την υγεία. Πέρα από τη βιταμίνη Κ, το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο».

Μπλε τυρί

«Το μπλε τυρί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το μπλε τυρί μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν υγιέστερη οστική πυκνότητα», δηλώνει η Gomer. «Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής . Πολλές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η ιγμορίτιδα και το άσθμα προκαλούν φλεγμονή και το μπλε τυρί μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των ατόμων που υποφέρουν από αυτά τα προβλήματα μειώνοντας τη φλεγμονή».

Μπρόκολο

«Το μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει 110 mcg βιταμίνης Κ ανά ½ φλιτζάνι. Αυτό αποτελεί περίπου το 90% της ημερήσιας αξίας για αυτό το θρεπτικό συστατικό», λέει η Gillespie. «Το μπρόκολο, όπως και πολλά από αυτά τα άλλα φυλλώδη λαχανικά, είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και κάλιο. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα λαχανικά».

Χοιρινές μπριζόλες

«Οι χοιρινές μπριζόλες περιέχουν 59 mcg βιταμίνης Κ ανά μερίδα περίπου 80 γραμμαρίων», υποστηρίζει η Gillespie, σημειώνοντας ότι αυτό είναι περίπου το ήμισυ της ημερήσιας αξίας.


Σχετικά Άρθρα