ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνη διατροφή στο βωμό του αδυνατίσματος

10 Οκτωβρίου 2019, 10:05

images

Εκατομμύρια άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, παραλείπουν βασικά γεύματα της ημέρας, αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών, πίνουν και τρώνε αμφιβόλου ασφάλειας «γιατροσόφια» που υπόσχονται αδυνάτισμα και γενικά προχωρούν σε διατροφικά ατοπήματα με σκοπό να επιτύχουν γρήγορο και εμφανές αδυνάτισμα.

Τα πρότυπα της ομορφιάς και της μόδας είναι σαφές ότι λειτουργούν πολύ πιο καταπιεστικά από τις συμβουλές των γιατρών για υγιές αδυνάτισμα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο απογοητευτικά, αλλά και επικίνδυνα για την υγεία μας.

Όπως λένε αμερικανοί ερευνητές που έκαναν πολυπληθή μελέτη μεταξύ νέων ανθρώπων, ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων και νέων γύρω στα 20-25 έτη, έχουν έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό τους επειδή «υπακούουν» σε μόδες που λένε «όχι» σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κάποια λαχανικά περιέχουν μεν ασβέστιο αλλά στην περίπτωση ενός νέου ανθρώπου δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις ανάγκες.

Μια άλλη μεγάλη ομάδα τροφίμων που αποκλείεται τα τελευταία χρόνια είναι τα σιτηρά και ό,τι περιέχει λευκό αλεύρι.

Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη αυτό είναι απαραίτητο, αλλά για τους υπόλοιπους, η αυστηρή αποχή από τα τρόφιμα με γλουτένη μπορεί να κάνει κακό, λένε τώρα οι ειδικοί αναφερόμενοι πάντα σε εφήβους και νέους με αυξημένες διατροφικές ανάγκες.

Τέλος, μια άλλη μεγάλη ομάδα τροφών από την οποία απέχουν πολλοί νέοι είναι το κρέας.

Ειδικά δε για αυτούς που δεν καταναλώνουν ούτε γαλακτοκομικά, ούτε ψάρια, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές καθώς χρειάζονται πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας. Και τέτοιες υπάρχουν μόνο στα ζωικά.

Οι οδηγίες αυτές γίνονται πιο επιεικείς όταν μιλάμε για μεγαλύτερους ενήλικες που δεν έχουν αυξημένες ανάγκες.

Η έρευνα του Public Health England έδειξε ότι το 22% των κοριτσιών ηλικίας 11 με 18 ετών στη Μεγάλη Βρετανία δεν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο με αποτέλεσμα να έχει μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει ότι επιδεινώνεται καθώς τα χρόνια περνούν καθώς η ίδια έρευνα το 2007 είχε βρει χαμηλότερα ποσοστά έλλειψης ασβεστίου σε σχέση με αυτή που έγινε πιο πρόσφατα.

Πηγή: Public Health England

Σχετικά Άρθρα