ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eπεξεργασμένοι υδατάνθρακες και κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

24 Απριλίου 2023, 09:00

images

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ανθυγιεινές επιλογές διατροφής, συνδέονται με τα αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο. Η μη κατανάλωση αρκετών δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε επίσης με την αύξηση των περιστατικών. Αυτό βασίστηκε σε ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης σε 184 χώρες με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1990 έως το 2018.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το επεξεργασμένο ρύζι και το σιτάρι βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και περιέχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν τα τρόφιμα με επεξεργασμένο ρύζι και σιτάρι καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αυτό μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό στο να αντιστέκεται στην ινσουλίνη.

«Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ρύζι αφομοιώνονται γρήγορα, προκαλώντας αιχμές στο σάκχαρο του αίματος», είπε ο Aubrey Redd, MS, RDN, LDN, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δεδομένου ότι η HbA1c σας είναι ένα μέτρο του μέσου όρου του σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους 3 μήνες, σημαντικές αυξήσεις μπορούν να αυξήσουν τον συνολικό μέσο όρο».

Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει πρόσθετα τροφίμων και νάτριο, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κακή μεταβολική υγεία.

Ο Andrew Odegaard, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, στο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας, εξήγησε ότι αυτή η τελευταία μελέτη αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου όγκου στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η συχνή, υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών με δημητριακά μπορεί να έχει οξείες επιπτώσεις σε φυσιολογικές και μεταβολικές παραμέτρους, που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

«Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν σε μεγάλο βαθμό ευεργετική επίδραση σε σχέση με τα επεξεργασμένα σιτηρά, φυσιολογικά και μεταβολικά. Υπάρχουν περισσότερα περιστασιακά στοιχεία που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της συνήθους πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Odegaard.

«Θα το συνοψίσω καλύτερα, καθώς υπάρχουν εύλογοι μηχανισμοί, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα, και πιθανώς καλύτερα να επικαλεστεί την αρχή της προφύλαξης εάν κάποιος ανησυχεί για τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που θα μπορούσε να προκύψει από υψηλή και συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων κρέατος», προσέθεσε.


Σχετικά Άρθρα