ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας οδηγός για τη μεσογειακή διατροφή

13 September 2022, 09:00

images

Πολλοί γιατροί και διαιτολόγοι, συνιστούν τη μεσογειακή διατροφή για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η μεσογειακή διατροφή, είναι ένας τρόπος διατροφής που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και περιλαμβάνει λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέας σε σχέση με μια τυπική δυτική δίαιτα.

Ουσιαστικά, το να ακολουθείτε μια μεσογειακή διατροφή, σημαίνει ότι τρέφεστε με τον τρόπο που έτρωγαν παραδοσιακά οι κάτοικοι της περιοχής της Μεσογείου.

Ένα μεσογειακό διατροφικό μοτίβο περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τα ακόλουθα τρόφιμα:

Ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Δημητριακά ολικής αλέσεως.

Όσπρια.

Υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Μέτριες ποσότητες ψαριών και θαλασσινών.

Χαμηλές ποσότητες γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος.

Κόκκινο κρασί με μέτρο.

Φυσικά, δεν τρώνε όλοι στην περιοχή της Μεσογείου με τον ίδιο τρόπο, επομένως το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως ένας ενδεικτικός οδηγός για μια υγιεινή διατροφή που δίνει προτεραιότητα στα φυτικά τρόφιμα.

Τα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα, συνήθως μαγειρεύουν αυτά τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, και προσθέτουν πολλά γευστικά μπαχαρικά. Τα γεύματα μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές μερίδες ψαριού, κρέατος ή αυγών.

Μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, μπορούν να καταναλωθούν σε μια μεσογειακή δίαιτα, αλλά το νερό και άλλα μη ζαχαρούχα ποτά, μηδενικών θερμίδων, όπως το ανθρακούχο νερό, θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά μες στη μέρα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφυδάτωσης.  

Τέλος, όταν ακολουθείτε οποιοδήποτε υγιεινό διατροφικό πρότυπο, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, είναι καλό να μειώσετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

- Ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και ζύμη πίτσας που περιέχει λευκό αλεύρι,

- τρανς λιπαρά που μπορούν να βρεθούν στη μαργαρίνη και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα,

- τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όπως αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά και καραμέλες,

- αλλαντικά, χοτ ντογκ και άλλα επεξεργασμένα κρέατα,

- υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που συνήθως περιέχονται στα μενού για γρήγορο φαγητό.


Σχετικά Άρθρα