ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα αβοκάντο την ημέρα βελτιώνει συνολικά την ποιότητα της διατροφής μας

02 Απριλίου 2024, 10:00

images

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί ενήλικες ακολουθούν κακής ποιότητας διατροφή και δεν πληρούν τις βασικές διατροφικές συστάσεις που παρέχονται από τις Διατροφικές Οδηγίες για Αμερικανούς. Με την κακή ποιότητα διατροφής να αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολικές ασθένειες, φαίνεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις. Για το λόγο αυτό, η εύρεση μεθόδων βελτίωσης της ποιότητας της διατροφής στο γενικό πληθυσμό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Τώρα, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Penn State ανέλυσε τον αντίκτυπο μιας παρέμβασης με βάση την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο  στην ποιότητα της διατροφής και στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Current Developments in Nutrition, αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά για 26 εβδομάδες βελτίωσε τη συμμόρφωση με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς μεταξύ των ενηλίκων με παχυσαρκία. Ωστόσο, οι αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής δεν επηρέασαν άμεσα τους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Medical News Today, σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διάρκειας 26 εβδομάδων, οι ερευνητές μελέτησαν 1.008 συμμετέχοντες ηλικίας 25 ετών και άνω με κοιλιακή παχυσαρκία και τυπικά χαμηλή πρόσληψη αβοκάντο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η 1η ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα αβοκάντο (περίπου 168 γραμμάρια) και έλαβε οδηγίες για το πώς να το συμπεριλάβει στην καθημερινή διατροφή. Η άλλη ομάδα (ελέγχου), κλήθηκε να διατηρήσει τις συνήθεις διατροφικές της συνήθειες, περιορίζοντας την κατανάλωση αβοκάντο σε 2 ή λιγότερα το μήνα, και δεν έλαβε διατροφικές συμβουλές.

Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης και βαθμολογήθηκε με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015 (HEI-2015) για τη μέτρηση της συμμόρφωσης με τις διατροφικές οδηγίες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά εμφάνισαν μια «δυνητικά κλινικά σχετική» αύξηση κατά 4,74 βαθμούς στις βαθμολογίες HEI-2015 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, στην οποία ο κάθε συμμετέχων ακολούθησε την κανονική του διατροφή.

Αυτή η βελτίωση αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών και στην ευνοϊκότερη αναλογία ακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, τα οποία και τα δύο σχετίζονταν άμεσα με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά δεν έδειξαν καμία σημαντική διαφορά στην πρόσληψη κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών. Ωστόσο, η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων αυξήθηκε κατά 13 γραμμάρια την ημέρα.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν συγκεκριμένες τροφές, όπως το αβοκάντο, στις στρατηγικές βελτίωσης της διατροφής.

Σύμφωνα με τον Kiran Campbell, διαιτολόγο που δεν συμμετείχε στη μελέτη, «η προσθήκη ενός συγκεκριμένου υγιεινού τροφίμου είναι μια καλή αρχή για μια υγιεινή διατροφή».

Ωστόσο, οι στρατηγικές για την προώθηση της τήρησης των διατροφικών οδηγιών, τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και την προώθηση της μακροζωίας, μπορεί να χρειαστεί να επεκταθούν πέρα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που βασίζονται στα τρόφιμα.

Σχετικά Άρθρα