ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τα ενεργειακά ποτά τόσο επιβλαβή για την υγεία όσο τους καταλογίζεται;

24 Ιανουαρίου 2024, 16:00

images

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα ενεργειακά ποτά έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Μάλιστα μέχρι το 2027, οι πωλήσεις ενεργειακών ποτών αναμένεται να φτάσουν τα 86,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Investopedia. Οι ανησυχίες για τα ενεργειακά ποτά έχουν ως εκ τούτου αυξηθεί, καθώς έχουν συνδεθεί με καρδιακά και νευρολογικά προβλήματα, αλλά και με κακή ψυχική υγεία και χρήση ουσιών κατά την εφηβεία. Ως αποτέλεσμα, κάποιες επισκέψεις στα επείγοντα, νοσηλείες και θάνατοι έχουν αποδοθεί στα ποτά αυτά.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να είστε προσεκτικοί όταν καταναλώνετε ενεργειακά ποτά, όπως η ασάφεια των ετικετών σχετικά με τις συνέπειες των ποτών στην υγεία, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης αλλά και ζάχαρης που περιέχουν.

Ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να ενισχύσουν τη σωματική απόδοση μέσω της βελτιωμένης μυϊκής δύναμης και αντοχής. Μπορεί επίσης να αυξήσουν την εγρήγορση και να βελτιώσουν τον χρόνο αντίδρασης σε ορισμένες περιπτώσεις. (Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης.)

Εν ολίγοις, τα ενεργειακά ποτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απόδοσης σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά συχνά η νευρικότητα ή το τρέμουλο των χεριών που προκαλούν τα ποτά, δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτή.

Τα οφέλη αυτών των ποτών εξαρτώνται εν μέρει από τον επιθυμητό στόχο – σε ορισμένα αθλήματα ή δραστηριότητες μπορεί να αποβούν ωφέλιμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι κίνδυνοι για την υγεία μπορεί να είναι μοιραίοι.

*Με πληροφορίες από US.News Health.

Σχετικά Άρθρα