ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκυμοσύνη και έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών

26 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Οι έγκυες γυναίκες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι ίδιες και τα μωρά τους από τις σύγχρονες δίαιτες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στις φυτικές διατροφές. Ειδικότερα, μελέτη που εξέτασε την υγεία των εγκύων από χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 90% των εγκύων στερούνταν βασικών βιταμινών απαραίτητων για μία ομαλή εγκυμοσύνη, αλλά και την υγεία των εμβρύων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με ειδικούς σε όλο τον κόσμο, εξέτασαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες έλειπαν βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως βιταμίνες Β12, Β6 και D, φολικό οξύ και ριβοφλαβίνη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Επιδημιολογίας Keith Godfrey, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, είπε ότι ο επιπολασμός της έλλειψης βιταμινών μεταξύ των γυναικών που προσπαθούν να μείνουν έγκυες σε πλούσιες χώρες αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο.

Και προσέθεσε: «Η ώθηση για μείωση της εξάρτησής μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα είναι πιθανό να στερήσει περαιτέρω από τις μέλλουσες μητέρες ζωτικών θρεπτικών συστατικών, κάτι που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά.

Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που προσπαθούσε να συλλάβει είχε ανεπαρκή επίπεδα μίας ή περισσότερων βιταμινών και ο αριθμός αυτός θα επιδεινωθεί όσο ο κόσμος κλίνει προς τις φυτικές δίαιτες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, αξιολόγησε 1.729 γυναίκες μεταξύ 18 και 38 ετών κατά τη σύλληψη και παρακολούθησε πολλές κατά τη διάρκεια των επόμενων κυήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 9 στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμινών Β12 και D κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ότι πολλές ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 στα τέλη της εγκυμοσύνης.

Ο συν-συγγραφέας Καθηγητής Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Wayne Cutfield, είπε ότι ενώ, το φολικό οξύ συνιστάται για τις γυναίκες πριν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες χωρίς ιατρική συνταγή για τη μείωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

«Η ευημερία μιας μητέρας πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία του βρέφους, στη δια βίου σωματική του ανάπτυξη και στην ικανότητα μάθησης».



Σχετικά Άρθρα