ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διφορούμενη έρευνα: Η κατανάλωση 12 αυγών την εβδομάδα δεν αυξάνει την χοληστερόλη

01 Απριλίου 2024, 09:00

images

Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης στον κρόκο τους. Μπορούν, λοιπόν, να είναι μέρος μιας ωφέλιμης για την καρδιά διατροφής ή ισχύουν αυτά που λέγονται επί σειρά δεκαετιών ότι αυξάνουν σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα; Μία νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι ακόμα και ωφέλιμη για την καρδιά. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα άτομα με υπάρχουσα καρδιακή νόσο ή διαβήτη, θα πρέπει να το συζητήσουν με το γιατρό τους.

Στην προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 12 αυγά την εβδομάδα, είχαν παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης μετά από 4 μήνες σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 2 αυγά την εβδομάδα. Ο Δρ Yu-Ming Ni, καρδιολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια, δηλώνει ευχαριστημένος που οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτού του είδους τη μελέτη.

Πολλές προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης αυγών στη χοληστερόλη ή τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ήταν παρατηρητικές.

Η νέα μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην οποία ανατέθηκε τυχαία στους συμμετέχοντες να φάνε περισσότερα αυγά ή να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών, με συνεχή παρακολούθησή τους.

«Δεν βλέπουμε συνήθως κλινικές δοκιμές στον χώρο της διατροφής», είπε ο Ni στο Healthline. Ωστόσο, «υπάρχουν αρκετά ζητήματα με αυτή τη μελέτη και είναι δύσκολο να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το εάν τα αυγά είναι ωφέλιμα για την υγεία ή όχι».

Από την πλευρά της η Δρ Nieca Goldberg, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο NYU Grossman School of Medicine στη Νέα Υόρκη, σχολίασε ότι θα χρειαζόταν επίσης μια μεγαλύτερη μελέτη για να είμαστε σίγουροι για το εάν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την καρδιά από την κατανάλωση αυγών ήταν διαφορετικοί για τα άτομα με διαβήτη σε σχέση με αυτούς χωρίς διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Σχετικά Άρθρα