ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφική αξία του αυγού

15 Απριλίου 2023, 09:00

images

Άλλες μελέτες μάς προτρέπουν να τα τρώμε άφοβα κι άλλες μάς ζητούν να προσέχουμε διότι ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Όλες συμφωνούν όμως ότι τα αυγά είναι μία πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο!

Με μόλις 80 θερμίδες ανά μέτριο βραστό τεμάχιο, τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη (δηλαδή υψηλής θρεπτικής αξίας πρωτεΐνη), μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

Η πλούσια και πολύπλευρη σύστασή τους, τα καθιστά από μόνα τους μία πλήρη τροφή με την οποία θα μπορούσε δυνητικά να ζήσει ένας άνθρωπος αν εξαιρέσουμε ότι δεν έχουν φυτικές ίνες.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο παρασκευής τους, τα βραστά και τα ποσέ είναι τα πιο διαιτητικά. Αλλά και στα τηγανιτά (ομελέτες, σκραμπλ και μάτια) η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη μπορεί να ανατραπεί μόνο αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρα, τυριά και αλλαντικά σε μεγάλη ποσότητα. Από την άλλη πλευρά, το τηγάνισμα σε αντικολλητικό σκεύος και η προσθήκη συστατικών όπως είναι τα μανιτάρια, οι ντομάτες και οι πιπεριές, δεν τα επιβαρύνουν καθόλου.

Το Πάσχα μπορούμε να φάμε άφοβα ένα αυγό βραστό την ημέρα, αρκεί να το κάνουμε αυτό για 4-5 μέρες και να μην συνοδεύουμε το αυγό συνεχώς με λιπαρά κρέατα, βούτυρα και άλλα ζωικά λίπη στο ίδιο γεύμα. Γενικά, οι διατροφολόγοι δεν θεωρούν την περίοδο αυτή, ειδικά το αυγό από μόνο του επιβαρυντικό, αλλά ζητούν να προσέχουμε το σύνολο όσων τρώμε καθημερινά στα εορταστικά γεύματα και τα καλέσματα. Ειδική προσοχή εξάλλου πρέπει να κάνουν οι καρδιοπαθείς και όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη.

Σχετικά Άρθρα