ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή και υγεία, σχέση ζωής

25 Οκτωβρίου 2019, 09:44

images

Μια βαθύτερη ανάλυση για τη σχέση των διατροφικών μας συνηθειών με την υγεία, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αρκεί να τρώμε σε γενικές γραμμές υγιεινά, αλλά ότι πρέπει να τρώμε ειδικά αυτά που χρειαζόμαστε στη δική μας περίπτωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλυτικός είναι ο ρόλος της λεγόμενης θεραπευτικής διατροφής, που θα μας γλυτώσει όχι μόνο από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας αλλά και από το μεταβολικό σύνδρομο, αυτοάνοσα και νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Όπως επισημαίνει η ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη μια πλούσια διατροφή δυτικού τύπου δεν είναι απαραίτητα η ιδανική για τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις σε βιταμίνες, σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει επειδή η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Επιπλέον τα επεξεργασμένα κρέατα δε λείπουν συνήθως από το διατροφικό πλάνο των σύγχρονων οικογενειών παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Ποια είναι η λύση;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει πολύ αν παίρνουμε καθημερινά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα κατάλληλα μικρο- και μακρο- θρεπτικά συστατικά, ώστε να εξισορροπηθεί η βιοχημεία του σώματος.

Δηλαδή να παίρνουμε τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών για να αρχίσει ο οργανισμός μας να καίει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να αποκτήσει σωστή μυϊκή μάζα, τονίζει η Δρ. Κοΐνη.

Ειδικές ιατρικές εξετάσεις, θα μας δώσουν μια εικόνα των αναγκών μας και του γενετικού υπόβαθρου πάνω στο οποίο κινούμαστε. Θα βρουν ανεπάρκειες βιταμινών, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ενζύμων και πρωτεϊνών και θα αποκαλύψουν σε ποια σημεία ο οργανισμός μας έχει «κρυφές φλεγμονές». Κι έτσι όχι μόνο θα επιλύσουμε προβλήματα υγείας που ήδη υπάρχουν αλλά και θα επέμβουμε πριν από την εμφάνιση της νόσου.

Σχετικά Άρθρα