ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή, βιολογικό ρολόι και ορμόνες...

19 Νοεμβρίου 2019, 07:05

images

Νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Helmholtz Zentrum München και το Γερμανικό Κέντρο Διαβητολογικής Έρευνας (DZD), στο Μόναχο απέδειξε , χρησιμοποιώντας ποντίκια, ότι οι ορμόνες του στρες ελέγχουν την 24ωρη διακύμανση των επιπέδων λίπους και σακχάρου στον οργανισμό. Επιπλέον, έδειξαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να διαταράξει την ημερήσια μεταβλητότητα των ορμονών.

Τα ευρήματα διασαφηνίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο ορμονικός κύκλος συνδέεται με την καθημερινή ρουτίνα που ακολουθεί το ήπαρ στην αποθήκευση και απελευθέρωση ζάχαρης και λίπους.

Πως λειτουργεί το βιολογικό ρολόι; 

Το βιολογικό μας ρολόι ελέγχεται από μια περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, ο οποίος επεξεργάζεται πληροφορίες από την φωτεινότητα του περιβάλλοντος και την αλληλουχία μέρας-νύχτας. Μηνύματα από τον υποθάλαμο επιδρούν στην υπόφυση η οποία με τη σειρά της στέλλει ορμονικά μηνύματα σε όλους τους αδένες  και έμμεσα σε άλλα όργανα

Οι ορμόνες που σχετίζονται με το stress  φθάνουν στο αποκορύφωμά τους λίγο πριν από το ξυπνημα, βοηθώντας τον οργανισμό να προετοιμαστεί για τις δραστηριότητες της ημέρας,  λαμβάνοντας ενέργεια από τα αυξημένα επίπεδα λιπών και ζάχαρης.

Διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, όπως κατά την εργασία με κυκλικές βάρδιες ή μετά από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, μπορεί να αναστατώσει σημαντικά τον μεταβολισμό και να συμβάλει σε εμφάνιση διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η παχυσαρκία και το λιπώδες ήπαρ.

Μια πρόσφατη δημοσίευση του Molecular Cell περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτές τις ανακαλύψεις διερευνώντας τη δράση των γλυκοκορτικοειδών  (κορτιζόλη κ.ά)  στα συκώτια των ποντικών.

Τα επινεφρίδια απελευθερώνουν γλυκοκορτικοειδή το πρωί υπό τον έλεγχο των σημάτων που δέχονται από τον εγκέφαλο.

Η φαρμακευτική χορήγηση γλυκοκορτικοειδών για την αντιφλεγμονώδη δράση τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ομαλή ημερήσια διακύμανση των ορμονών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει κάποιος όγκος στα επινεφρίδια που παράγει ανεξέλεγκτα ορμόνες.

"Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε μια νέα σχέση μεταξύ τρόπου ζωής, ορμονών και φυσιολογίας σε μοριακό επίπεδο, υποδηλώνοντας ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να ανταποκριθούν διαφορετικά στην καθημερινή έκκριση ορμονών ή στα γλυκοκορτικοειδή φάρμακα" αναφέρει η Dr. Nina Henriette Uhlenhaut.

ΠΗΓΗ

Medical News Today

Σχετικά Άρθρα