ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαλείπουσα νηστεία: Βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

31 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Η κατανάλωση τροφής μόνο κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος 8 ωρών (διαλείπουσα νηστεία) κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος και να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η μελέτη παρακολούθησε 75 συμμετέχοντες που κατατάχθηκαν σε μία ομάδα κατανάλωσης φαγητού σε περιορισμένο χρόνο που μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν από το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. κάθε μέρα, και μία ομάδα που έτρωγε όποτε ήθελε. 

Η συγγραφέας της μελέτης Krista Varady, PhD, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις δήλωσε ότι αυτό το περιορισμένο διάστημα διατροφής, βοηθά τους ανθρώπους να τηρούν το σχήμα νηστείας, το οποίο υποστηρίζει την απώλεια βάρους.

«Επιλέξαμε (το διάστημα) 12 μ.μ. έως 8 μ.μ., ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε δείπνο με την οικογένειά τους ή να συμμετέχουν σε  κοινωνικές εκδηλώσεις το βράδυ. Είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθείς αν το διάστημα κατανάλωσης φαγητού τοποθετηθεί πολύ νωρίς μέσα στην ημέρα».

Τα άτομα στην ομάδα αυτή έχασαν περισσότερο βάρος σε διάστημα 6 μηνών από τους συμμετέχοντες στους οποίους ζητήθηκε να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά το ¼. Όσοι ήταν στην άλλη ομάδα της μελέτης, γνωστή ως ομάδα ελέγχου, έλαβαν οδηγίες να διατηρήσουν το βάρος τους και τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες.

Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τις συνήθεις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κατά μέσο όρο, τα άτομα στην ομάδα με περιορισμένη κατανάλωση φαγητού έχασαν το 4,3% του βάρους τους, το οποίο ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από το ποσό που έχασαν οι συμμετέχοντες σε προηγούμενες δοκιμές, οι οποίοι περιόρισαν το φαγητό τους σε ένα διάστημα 8 ή 10 ωρών. Αυτές οι προηγούμενες δοκιμές, ωστόσο, διήρκεσαν λιγότερο από 6 μήνες.

Τα άτομα στη νέα μελέτη που μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά το ¼,  έχασαν περίπου το 1,75% του βάρους τους σε διάστημα 6 μηνών. Ο περιορισμός των θερμίδων είναι μια κοινή σύσταση για άτομα με διαβήτη τύπου 2 για να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας δύσκολα επιτεύξιμος στόχος γιατί απαιτεί από τους ανθρώπους να παρακολουθούν τις θερμίδες τους.

Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη που έκαναν περιορισμό θερμίδων, συναντήθηκαν με έναν διαιτολόγο στην αρχή της μελέτης για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο απώλειας βάρους. Χρησιμοποίησαν επίσης μια εφαρμογή για να παρακολουθούν την καθημερινή τους διατροφή.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που  περιόρισαν την κατανάλωση φαγητού χρονικά ή τις θερμίδες τους, είχαν παρόμοιες μειώσεις μακροπρόθεσμα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, όπως μετρήθηκαν από το τεστ αιμοσφαιρίνης A1C (HbA1c).

Σχετικά Άρθρα