ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου

12 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση των τροφών στον ύπνο, γεγονός που οδήγησε ερευνητές στη διεξαγωγή μίας τυχαιοποιημένης δοκιμής για τη διερεύνηση των επιπτώσεων μίας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Obesity, είχε ως στόχο να συγκεντρώσει στοιχεία, εξετάζοντας τον αντίκτυπο αυτής της δίαιτας στα πρότυπα ύπνου σε υγιή άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, η ποιότητα του ύπνου στους συμμετέχοντες επιδεινώθηκε σε σύγκριση με την περίοδο κατά την οποία ακολουθούσαν την πιο υγιεινή διατροφή.

Ειδικότερα, μία ομάδα 15 υγιών ανδρών συμμετείχε στη μελέτη, στην οποία τους δόθηκαν 2 διαφορετικές δίαιτες να ακολουθήσουν. Κατατάχθηκαν τυχαία στην ομάδα, είτε της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/ζάχαρη, είτε της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/ ζάχαρη για 1 εβδομάδα.

Μετά από κάθε δίαιτα, οι ερευνητές κατέγραφαν τα πρότυπα ύπνου των συμμετεχόντων σε εργαστηριακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται πολυ-υπνογραφία, μια τεχνική παρακολούθησης του ύπνου.

Εξέτασαν τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και τα διαφορετικά στάδια και τα μοτίβα του ύπνου. Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια του ύπνου δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των 2 ομάδων με τις διαφορετικές δίαιτες, όπως μετρήθηκε τόσο με την ακτινογραφία - μια μέθοδο παρακολούθησης του ύπνου με χρήση μιας φορητής συσκευής - όσο και με την πολυ-υπνογραφία στο εργαστήριο.

Όταν συνέκριναν τις 2 διαφορετικές δίαιτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δομή του ύπνου παρέμεινε παρόμοια μετά από 1 εβδομάδα σε κάθε δίαιτα. Ωστόσο, όταν συνέκριναν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη με μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη, παρατήρησαν ότι η πρώτη δίαιτα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων χαρακτηριστικών ύπνου κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου.

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του βαθέως ύπνου, μειώθηκε με τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/υψηλή ζάχαρη.

Η Δρ Florencia Halperin, επικεφαλής ιατρός στη Form, μια εταιρεία που παρέχει ιατρική θεραπεία για την παχυσαρκία και τις σχετικές μεταβολικές παθήσεις, που δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, εξήγησε ότι, ενώ η μελέτη συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ ύπνου και συνολικής υγείας, τα τρέχοντα ευρήματα είναι απίθανο να επηρεάσουν την ιατρική πρακτική αυτή τη στιγμή, δεδομένης της πρώιμης φύσης αυτής της έρευνας.

Ωστόσο, «μπορώ να μοιραστώ αυτήν την έρευνα με [τους ασθενείς μου] για να τους εκπαιδεύσω σχετικά με τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η αλλαγή της διατροφής μας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας — ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους!».



Σχετικά Άρθρα