ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Bιταμίνη D: Απαραίτητη αλλά δεν συμβάλλει στην πρόληψη όλων των ασθενειών

13 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν βοηθούν την πλειοψηφία των ανθρώπων στην πρόληψη ασθενειών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, με τις μέρες να μικραίνουν διαρκώς και τον καιρό να είναι διαρκώς συννεφιασμένος, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν τα οφέλη της ηλιοφάνειας σε μορφή φαρμακευτικού σκευάσματος και να αναζητήσουν συμπληρώματα βιταμίνης D. Παραγόμενη φυσικά από το δέρμα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη, προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα οστά και τα δόντια και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάγματος.

Ωστόσο, μία ανασκόπηση των στοιχείων από κλινικές δοκιμές σχετικά με τον αντίκτυπο των συμπληρωμάτων, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η λήψη βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων δεν είναι τόσο ευεργετική.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη ασθενειών», δήλωσε ο Mark Bolland, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Auckland της Νέας Ζηλανδίας, σε δήλωση. Ο Bolland ηγήθηκε της έρευνας με την Alison Avenell, κλινική πρόεδρο στην έρευνα επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

Σύμφωνα με την ομάδα, οι κλινικές δοκιμές απέτυχαν να αποδείξουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων των οστά και καταστροφής των μυών. Όμως αναγνωρίζουν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, όπως εκείνοι σε γηροκομεία και άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα.

Σε όσους κινδυνεύουν, οι ερευνητές προτείνουν συμπληρώματα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, αλλά προτείνουν επίσης να λάβουν συμβουλές για το πώς να λάβουν σωστά τη βιταμίνη D με φυσικό τρόπο. «Η βιταμίνη D θα προστατεύσει τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», επεσήμανε η Avenell.

Σχετικά Άρθρα