ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aπλές συμβουλές για να παραμείνετε δροσεροί τις ζεστές μέρες

20 Αυγούστου 2022, 08:00

images

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει καταστεί εδώ και αρκετό καιρό ένα διαρκές, παγκόσμιο φαινόμενο και φαίνεται να είναι μια τάση που θα συνεχιστεί. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν σε καύσωνα αυξήθηκε κατά περίπου 125 εκατομμύρια μεταξύ 2000 και 2016.

Για να προετοιμαστείτε για την υπερβολική ζέστη που μπορεί να σας έρθει, το Healthline προσφέρει τις παρακάτω συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς και δροσεροί.

1. Κατανοήστε το πώς η θερμότητα επηρεάζει το σώμα.

Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει, αυτό  μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και τη ροή του αίματος στο δέρμα, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να αυξήσουν την εφίδρωση.

«Η ζέστη κυρίως σας αφυδατώνει και αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας. Όταν βρίσκεστε έξω στη ζέστη, σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, το σώμα θα χάσει την υγρασία και θα ζεσταθεί, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία της αφυδάτωσης», δήλωσε η Δρ Jen Brull, οικογενειακή γιατρός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών.

2. Προγραμματιστείτε εκ των προτέρων.

Η Brull επεσήμανε ότι ο εκ των προτέρων προγραμματισμός μπορεί συχνά να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Πριν βγείτε έξω στη ζέστη, σκεφτείτε τα εξής:

⦁Ποια θα είναι η θερμοκρασία;

⦁Για πόση ώρα θα είμαι έξω στη ζέστη;

⦁Θα υπάρχει σκιά;

"Κοιτάξτε σε εφαρμογές ή ιστοσελίδες με δυνατότητα πρόγνωσης καιρού για να δείτε ποια θα είναι η θερμοκρασία και αν θα υπάρξουν βροχοπτώσεις ή σύννεφα και ποιος είναι ο δείκτης θερμότητας", συμβούλευσε η Brull.

3. Αναζητήστε σκιά και προστασία.

Εάν σκοπεύετε να μείνετε έξω για λίγο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα μέρος που να προσφέρει σκιά, όπως δέντρα ή μια σκεπαστή περιοχή για πικνίκ. Το καλύτερο από όλα είναι, εάν υπάρχει ένα κτίριο με κλιματισμό, να προγραμματίσετε καθορισμένους χρόνους για να μπείτε μέσα για λίγο.

«Θυμηθείτε ότι η σκιά δεν χρειάζεται να προέρχεται από φυσική δομή. Ένα καπέλο ή μια ομπρέλα παρέχουν και τα δύο τοπική σκιά για το άτομο που τα έχει».

Παράλληλα, το να φοράτε ανοιχτά χρώματα και όχι σκούρα μπορεί να σας κρατήσει πιο δροσερούς, γιατί τα σκούρα χρώματα θα σας ζεστάνουν.

Επιπλέον, ενώ το αντηλιακό δεν θα σας προστατεύσει από τη θερμική εξάντληση, η Brull συνιστά να φοράτε αντηλιακό για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.

4. Μείνετε ενυδατωμένοι.

Η ενυδάτωση βοηθά το σώμα να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία και, όταν ιδρώνετε, το πόσιμο νερό αντικαθιστά τα υγρά που χάνετε, ενώ δροσίζει το σώμα σας από μέσα προς τα έξω. Εκτός από το νερό, η Brull είπε ότι τα ποτά που περιλαμβάνουν ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν στην αφυδάτωση, αποφεύγοντας τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ.



Σχετικά Άρθρα