ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αν κάνετε ειδική δίαιτα αντιγήρανσης, ξανασκεφτείτε το

11 Δεκεμβρίου 2021, 08:00

images

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington ασχολήθηκαν με την αποτελεσματικότητα των αντιγηραντικών διατροφικών σχημάτων και έκαναν δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Τόσο οι ειδικές δίαιτες, όσο και οι διάφορες τροφές αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής έδειξαν μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα... Οι ερευνητές γράφουν στα συμπεράσματα ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες με λίγες θερμίδες μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο της ζωής σε πειραματόζωα αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί στους ανθρώπους.

Εξέτασαν λοιπόν τα αποτελέσματα μελετών που αφορούσαν στη διαλειμματική νηστεία, σε διατροφές με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων και στην κετογονική δίαιτα. Αλλά καμία από αυτές δεν έδειξε καλά αποτελέσματα σε επίπεδο αύξησης της ζωής.

Τελικά, οι επιστήμονες κατέγραψαν τους τέσσερις πιο διαδεδομένους μύθους που τελικά καταρρίφθηκαν: Ότι ο περιορισμός των θερμίδων συμβάλλει στη μακροζωία, ότι ο ίδιος περιορισμός οδηγεί στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του καρκίνου, ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι καλά ή κακά όσον αφορά την μακροζωία και ότι οι αντιγηραντικές δίαιτες μάς βοηθούν.

Δυστυχώς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ερευνητικό υλικό που θα μπορούσε να καθορίσει τη συμβολή των αντιγηραντικών διατροφών στη μακροζωία είναι πενιχρό και δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε παραμένουν σκεπτικοί και μάλλον αρνητικοί στο ενδεχόμενο κάποιο διατροφικό σχήμα να μάς χαρίζει χρόνια ζωής!

Σχετικά Άρθρα