ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αν εργάζεστε σε νυχτερινές βάρδιες, αποφύγετε να τρώτε

14 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Ο κιρκάδιος ρυθμός ή κύκλος είναι η ρουτίνα ύπνου και αφύπνισης του ανθρώπινου οργανισμού που δεν καθορίζει μόνο την ανάπαυση, αλλά και την υγεία μας εν γένει... Όταν διαταράσσεται, εμφανίζονται προβλήματα μεταβολικά, ορμονικά, καρδιολογικά, ψυχολογικά και το άτομο βιώνει δυσάρεστα συμπτώματα. Ωστόσο κάποιοι εργαζόμενοι που πρέπει να κάνουν νυχτερινές βάρδιες, δεν μπορούν να αποφύγουν τη διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού. Επιστήμονες προτείνουν τώρα μία λύση για να μην παρουσιάζουν τα άτομα αυτά προβλήματα υγείας...

Σε μια μικρή έρευνα που πραγματοποίησαν μεταξύ 19 εθελοντών -που ήταν όλοι τους υγιείς άνδρες και γυναίκες και εργάζονταν τη νύχτα-, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Science, δοκίμασαν να τούς στερήσουν το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προ της μελέτης, οι άνθρωποι αυτοί συνήθιζαν να τρώνε κάποιο πρόχειρο γεύμα ενώ εργάζονταν. 

Όπως φάνηκε κατά τη μελέτη που διήρκεσε 14 ημέρες, όσοι κατανάλωναν τροφή μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας (από το πρωί που τέλειωνε η βάρδια, ως και λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν την επόμενη), ενώ τη νύχτα, κατά τις ώρες της εργασίας δεν έτρωγαν τίποτα, είχαν πιο φυσιολογικούς βιοχημικούς δείκτες (γλυκόζη αίματος, λιπίδια κλπ).

"Η ώρα που καταναλώνουν τα γεύματα ίσως είναι ο εξισορροπητικός παράγοντας των επιπτώσεων που προκαλεί η νυχτερινή βάρδια, λόγω της καλύτερης ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Frank A. J. L. Scheer, διευθυντής του medical chronobiology program στο Brigham & Women's Hospital στη Βοστόνη. Και ενημέρωσε ότι ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο πείραμα με περισσότερους εθελοντές.

Σχετικά Άρθρα