ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άμεση η σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας

30 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Η Megan Lee, ερευνήτρια Διατροφικής Ψυχιατρικής, έκανε γνωστά τα ευρήματα μελέτης που αφορούν την vegan και vegetarian διατροφή και της επικράτησης συσκευασμένων τροφίμων που στοχεύουν αυτά τα διατροφικά μοτίβα.

«Υπάρχει μια γενική αντίληψη που θέλει τη χορτοφαγική διατροφή να είναι δεδομένα υγιεινή, αλλά όπως και με κάθε άλλο τύπο διατροφής αυτό έγκειται στο τι ακριβώς τρώμε. Οι vegan και οι vegetarian δεν είναι σίγουρο ότι τρώνε πιο υγιεινά επειδή επιλέγουν προϊόντα πλήρως επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα. Μπορεί να καταναλώνουν ακούσια, υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων, στοιχείο που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για αυξημένη κατάθλιψη», σημειώνει η Δρ Lee.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα της διατροφής και την ψυχική υγεία 219 vegan και vegetarian ατόμων στην Αυστραλία. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια βασισμένα σε αναγνωρισμένες μετρήσεις της ποιότητας διατροφής και της κατάθλιψης. Βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής ποιότητας.

Η ειδικός ανέφερε ότι η προστατευτική επίδραση της φυτικής διατροφής υψηλής ποιότητας πιθανότατα οφείλεται στην παρουσία σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, προβιοτικών και αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί πως μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Τόνισε, ωστόσο, ότι η έρευνα υπέδειξε πως η μετάβαση στη φυτική διατροφή υψηλής ποιότητας δεν αποτελούσε «θεραπεία» για όσους βίωναν ήδη κατάθλιψη.

«Φαίνεται πως έχει περισσότερο έναν προστατευτικό ρόλο. Η έρευνά μας δεν βρήκε ότι η φυτική διατροφή είναι θεραπευτική ή διορθωτική για όσους έχουν ήδη κατάθλιψη», σημειώνει η Δρ Lee. Οι vegan και οι vegetarian είναι ούτως ή άλλως πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη από το γενικό πληθυσμό, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην άποψη των ατόμων αυτών για τη ζωή και ότι σε γενικές γραμμές είναι μια νεότερη μελέτη που είναι ήδη πιο ευάλωτοι στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Πάντως, όπως έδειξε η μελέτη, πρέπει να αποφεύγουν ραφιναρισμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα και να προτιμούν τα φρέσκα.


Σχετικά Άρθρα