ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλληλένδετη η διατροφή με τη ψυχική υγεία στα παιδιά

04 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Το υγιεινό πρωινό και η διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο ωφελούν τον οργανισμό αλλά προάγουν και την καλή ψυχική υγεία. Αυτό αναφέρουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και τη ψυχική τους υγεία. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι μόνο το 25% των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 28,5% αυτών της πρωτοβάθμιας καταναλώνει τις ενδεδειγμένες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Αντίθετα, το 10% και το 9% αντίστοιχα δεν έτρωγε καθόλου φρούτα και λαχανικά. 

Τα παιδιά απάντησαν συγκεκριμένα, ότι το 22,3% στο Γυμνάσιο και Λύκειο και το 10,2% στο Δημοτικό, είτε έπιναν μόνο ένα ρόφημα (πχ γάλα ή χυμό) για πρωινό, είτε δεν έτρωγαν ούτε έπιναν τίποτα. Η μέση βαθμολογία ψυχικής υγείας ήταν 46,6/70 για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 46/60 για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας.

Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές του Δημοτικού που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν κατά μέσο όρο 3,73 μονάδες υψηλότερη βαθμολογία από όσους δεν έτρωγαν καθόλου, ενώ εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα σνακ ή μια μπάρα δημητριακών για πρωινό είχαν βαθμολογία χαμηλότερη κατά 1,15 μονάδες, συγκριτικά με όσους έτρωγαν ένα τοστ, δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, κτλ.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia προειδοποιούν ότι η κακή διατροφή είναι καταστροφική για την ευεξία των παιδιών και τη συγκρίνουν με τη βία και τις επιθετικές συμπεριφορές στο σπίτι. Περιγράφουν, επίσης, την ποιότητα των γευμάτων και των σνακ κάποιων παιδιών ως «ανησυχητική» και καλούν σε επείγουσα δράση για τη βελτίωσή της, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχομένως αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη και τη μόρφωση των παιδιών.


Σχετικά Άρθρα