ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μάς χαρίσουν έως και μια δεκαετία ζωής

10 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Ένας νέος ενήλικας θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο από μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής του αλλάζοντας τη διατροφή του από μια τυπική δυτική δίαιτα, σε μια βελτιστοποιημένη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερα όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine από τον Δρ Lars Fadnes του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν της Νορβηγίας και τους συνεργάτες του. Για τους ηλικιωμένους, τα αναμενόμενα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής από τέτοιες διατροφικές αλλαγές θα ήταν μικρότερα αλλά θα εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά.

Παγκοσμίως, οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή εκτιμάται ότι οδηγούν σε 11 εκατομμύρια θανάτους και 255 εκατομμύρια έτη ζωής με αναπηρία ετησίως. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπάρχουσες αναλύσεις και δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Diseases για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της επίδρασης στο προσδόκιμο ζωής μιας σειράς διατροφικών αλλαγών. Το μοντέλο είναι επίσης διαθέσιμο πλέον ως διαδικτυακό εργαλείο που ονομάζεται "αριθμομηχανή Food4HealthyLife".

Για τους νεαρούς ενήλικες, το μοντέλο εκτιμά ότι μια διαρκής αλλαγή από μια τυπική δυτική δίαιτα στη βέλτιστη δίαιτα ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το  προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία για τις γυναίκες συγκεκριμένα 10,7 έτη και για τους άνδρες 13 έτη. Τα μεγαλύτερα οφέλη σε χρόνια ζωής θα πραγματοποιούνταν με την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων (γυναίκες 2,2, άνδρες 2,5 χρόνια), περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως (γυναίκες 2 και άνδρες άνδρες 2,3 χρόνια), περισσότερους ξηρούς καρπούς (γυναίκες 1,7 και άνδρες 2χρόνια), λιγότερο κόκκινο κρέας (γυναίκες 1,6 και άνδρες 1,9 χρόνια) και λιγότερο επεξεργασμένο κρέας (γυναίκες 1,6 και άνδρες 1,9 χρόνια). 

Η αλλαγή από μια τυπική δίαιτα στη βελτιστοποιημένη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το LE κατά 8 έτη για τις γυναίκες και 8,8 έτη για τους άνδρες, και οι 80χρονοι θα μπορούσαν να κερδίσουν 3 χρόνια ζωής.

«Η κατανόηση του σχετικού δυναμικού υγείας των διαφορετικών ομάδων τροφίμων θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν εφικτά και σημαντικά οφέλη για την υγεία», λένε οι συγγραφείς. «Ο αλγόριθμος Food4HealthyLife θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους κλινικούς ιατρούς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους λαϊκούς για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο στην υγεία των διατροφικών επιλογών».

Ο Δρ Fadnes προσθέτει ότι «η έρευνα μέχρι τώρα έχει δείξει οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με ξεχωριστές ομάδες τροφίμων ή συγκεκριμένα μοτίβα διατροφής, αλλά δίνουν περιορισμένες πληροφορίες για τον αντίκτυπο στην υγεία άλλων αλλαγών διατροφής».


Σχετικά Άρθρα