ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει κακό στην εγκυμοσύνη

08 Απριλίου 2024, 09:00

images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού ανακάλυψαν ότι ακόμη και η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από έγκυες, μπορεί να συμβάλει σε ανεπαίσθητες αλλαγές στην προγεννητική ανάπτυξη των μωρών τους, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης διάρκειας κύησης. Σε νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol Clinical & Experimental Research, μια ομάδα με επικεφαλής την Ludmila Bakhireva, MD, PhD, MPH, καθηγήτρια και βοηθό κοσμήτορα για την κλινική και μεταφραστική έρευνα στο UNM College of Pharmacy, ανέφερε επίσης ορισμένες διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στην κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο.

«Σε διερευνητικές αναλύσεις, η επίδραση στην ηλικία κύησης ήταν πιο έντονη στα βρέφη γένους αρσενικού και για τη γέννηση ήταν στην πραγματικότητα πιο ισχυρή στα βρέφη γένους θηλυκού», είπε η Bakhireva.

Η ίδια προειδοποίησε ότι αυτές οι επιδράσεις, πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, λόγω της περιορισμένης στατιστικής ισχύος της μελέτης για τη διεξαγωγή αναλύσεων ειδικών για το φύλο και των προκλήσεων της λογιστικής για άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Η εργασία παραπέμπει σε 3 προοπτικές μελέτες που διεξήχθησαν στο UNM κατά τη διάρκεια 10 ετών, με 281 συμμετέχουσες, οι περισσότερες από τις οποίες επιλέχθηκαν στο 2ο 3μηνο της εγκυμοσύνης τους και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν από κοινού με τα παιδιά τους, για αρκετό καιρό μετά, σημείωσε.

«Γνωρίζουμε αρκετά από αυτές τις προηγούμενες μελέτες βαριάς χρήσης αλκοόλ για την επίδραση στα προγεννητικά αποτελέσματα, ειδικά στον πρόωρο τοκετό και στον περιορισμό της ανάπτυξης, καθώς και στα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα, αλλά εστιάσαμε συγκεκριμένα σε πιο μέτρια έκθεση στο αλκοόλ επειδή είναι πολύ πιο διαδεδομένη. Σχεδόν όλες πίνουν πριν καταλάβουν ότι είναι έγκυες και η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ πριν από την εγκυμοσύνη, είναι προγνωστική για την κατανάλωση αλκοόλ αργότερα. Αυτή είναι μια μοναδική πτυχή της μελέτης. Εξετάσαμε προσεκτικά τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ γύρω από τη σύλληψη και την πρώιμη εγκυμοσύνη», πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες, μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ ή σταμάτησαν εντελώς μόλις έμαθαν ότι ήταν έγκυες, είπε η Bakhireva. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη μείωση του αλκοόλ, παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα, τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια.

Η ειδικός τονίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες που συνδυάζουν δείγματα σε ολόκληρη τη χώρα για να αναπαραχθούν τα ευρήματα και να εξεταστούν περαιτέρω οι επιδράσεις που σχετίζονται με το φύλο.

Σχετικά Άρθρα