ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή με ισορροπία μεταξύ κρέατος και λαχανικών- Η καλύτερη συνταγή υγείας

10 Αυγούστου 2019, 08:30

images

Αν τρώμε αραιά και πού ένα γεύμα χωρίς κρέας και ψάρι, κάνουμε καλό στον οργανισμό μας, καθώς μειώνονται τα επίπεδα χοληστερίνης. Στον αντίποδα, ακόμα κι αν δεν θέλουμε να τρώμε μεγάλα κομμάτια κρέας, καλό είναι να μην στερούμε εντελώς από τον οργανισμό μας την πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας που περιέχεται στα κρέατα.

«Τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (που ανεβάζουν την χοληστερίνη), τα οποία λαμβάνουν οι άνθρωποι σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προέρχονται από κρέας και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά», αναφέρει η καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο Tufts, Δρ Alice Lichtenstein. Και συνεχίζει, επισημαίνοντας: «Μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση σε κρέας και γαλακτοκομικά, μειώνουμε και την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών».

Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να επιλέγουμε:

Αντί για ένα μπιφτέκι, ένα μεγάλο μανιτάρι «πορτομπέλο» ψητό.

Αντί για ένα πλήρες λιπαρό τυρί, ένα κομμάτι μοτσαρέλα ή cottage.

Απλά, πρέπει να ξεκινάμε με μικρά βήματα και να μην καταλήγουμε σε υπερβολές, λένε οι ειδικοί.

«Καλό είναι να έχουμε μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα χωρίς καθόλου κρέας, σε καμία του μορφή», λέει ο Δρ Johnson από το ίδιο πανεπιστήμιο και συνεχίζει: «Άλλωστε τα γεύματα χωρίς κρέας έχουν συνήθως λιγότερες θερμίδες και είναι πιο οικονομικά», οπότε μας κάνουν καλό σε διάφορα επίπεδα.

Και δεν χρειάζεται, κατά τους ειδικούς, να βγάλουμε εντελώς από την ζωή μας το κρέας, όπως κάνουν οι vegetarian (χορτοφάγοι), ή οι vegan, οι οποίοι δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης.

Αρκεί να προτιμάμε την γαλοπούλα και το κοτόπουλο από το μοσχάρι και το χοιρινό. Αρκεί, επίσης, να προτιμάμε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά από τα πλήρη. Και αρκεί, τέλος, σε κάθε γεύμα μας, να υπάρχει μια τουλάχιστον μερίδα από λαχανικά και φρούτα. Ωστόσο, για όποιον προτιμά τα ψάρια, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς μπορεί, θεωρητικά, να καταναλώνει καθημερινά ψάρι και σπανίως κάποιο άλλο κρέας.

Η American Heart Association παρέχει στην ιστοσελίδα της παραδείγματα πολλών διαφορετικών γευμάτων χωρίς κρέας, έτσι ώστε να παίρνουν ιδέες όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια ζωή χωρίς κρέας ή με ελάχιστο κρέας!

Γενικά, όμως, δεν συστήνεται σε υγιείς ενήλικες να απέχουν αυστηρά και δια παντός από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, παρά μόνον να τα περιορίσουν στο πλαίσιο, εν πολλοίς, της μεσογειακής διατροφής που ως γνωστό προβλέπει:

2 φορές την εβδομάδα κρέας

2 φορές την εβδομάδα ψάρι

2 φορές την εβδομάδα όσπριο

1 φορά την εβδομάδα ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες  κλπ.

Καθημερινά σνακ με φρούτα

Καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικά

Καθημερινά 3-4 μερίδες λαχανικών.

ΠΗΓΗ: American Heart Association

Σχετικά Άρθρα