ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες η κετογονική δίαιτα - Τι είναι;

07 Αυγούστου 2019, 10:00

images

Η ακραία μορφή της δίαιτας με λίγους υδατάνθρακες αποκλείει τα περισσότερα φρούτα, πολλά λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Κι ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνοντας την λήψη υδατανθράκων, βοηθάμε το σώμα μας να χάσει κιλά, η πλήρης αφαίρεσή τους από το τραπέζι μας, θεωρείται μια εξαιρετικά αυστηρή και άτοπη κίνηση!

Τι είναι η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες;

Είναι η διατροφή που εξαλείφει όλους τους υδατάνθρακες από το πρόγραμμα διατροφής μας. Και δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας γα τον οργανισμό μας, τίθενται ερωτήματα ασφάλειας.

Που τους βρίσκουμε;

Υδατάνθρακες έχουν τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μακαρόνια, το ψωμί και τα είδη φούρνου και ζαχαροπλαστείου.

Αυτό που μένει να καταναλώσει κάποιος βγάζοντας τα παραπάνω από την διατροφή του, είναι τα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως πρωτεΐνη όπως είναι τα κρεατικά, τα ψάρια, τα αβγά, το τυρί και το βούτυρο.

Η φτωχή σε υδατάνθρακες ή κετογονική δίαιτα, ενθαρρύνει το άτομο να παίρνει μέχρι και το 70% των ημερήσιων θερμίδων του από λίπη και να μην λαμβάνει παραπάνω από 30 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα.

Πώς να ακολουθήσει κάποιος μια τέτοια δίαιτα;

Μερικοί λένε να κρατάμε την λήψη υδατανθράκων μεταξύ των 20 με 50 γραμμάρια ημερησίως. Αλλά είναι ακόμα πιο απλό: Όταν ακολουθούμε αυτήν την διατροφή, προσέχουμε ώστε να μην καταναλώνουμε ό,τι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες.

Κι αφού η φιλοσοφία της δίαιτας επικεντρώνεται στο είδος της διατροφής, δεν υπάρχουν περιορισμοί για την ποσότητα!

Μια μελέτη μεταξύ 79 υπέρβαρων ενηλίκων επί 6 μήνες, έδειξε ότι η λήψη λιγότερο από 30 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, μπορεί αν τους βοηθήσει να χάσουν μέχρι και 4 κιλά παραπάνω από όσους λάμβαναν παραπάνω από 30 γραμμάρια.

Παρόλα αυτά, η ιατρική κοινότητα είναι διχασμένη: Άλλοι ειδικοί συστήνουν απλά να μην τρώμε πολλούς υδατάνθρακες και άλλοι να ελέγχουμε και τον συνολικό αριθμό θερμίδων που λαμβάνουμε.

Άλλα οφέλη από μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες

Ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά ενδείξεις ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία μειώνοντας τα τριγλυκερίδια στο αίμα αλλά και το σάκχαρο.

Σε 6μηνη μελέτη μεταξύ 49 υπέρβαρων ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όσοι ακολούθησαν κετογονική δίαιτα μείωσαν περισσότερο από τους υπόλοιπους τhν αιμογκλομπίνη Α1C. Τέλος, μειώθηκαν και οι πιθανότητες για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, κυρίως επειδή το άτομο αδυνατίζει.

Τα αρνητικά μιας τέτοιας δίαιτας

Στα αρνητικά συγκαταλέγονται η δυσκοιλιότητα, η μειωμένη ενέργεια, η έλλειψη φυτικών ινών, ναυτία, κακός ύπνος, έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

ΠΗΓΗ: Healthline.com/nutrition

Σχετικά Άρθρα